16 septembrie – Ziua internaţională pentru cardiologia intervenţională (ONU)

Ziua internaţională pentru cardiologie intervenţională are ca scop promovarea intervenţiilor din domeniul cardio-angiologiei pentru îmbunătăţirea sănătăţii şi creşterea speranţei de viaţă, subliniază site-ul www.un.org.

Prima angioplastie coronariană a fost efectuată de dr. Andreas Gruntzig la 16 septembrie 1977. De atunci, angioplastia a fost procedura care a salvat cele mai multe grame de miocard la risc, la nivel mondial, evidenţiază site-ul Organizaţiei Naţiunilor Unite.

În septembrie 2022, Adunarea Generală a ONU a decis să proclame 16 septembrie drept Zi Internaţională a cardiologiei intervenţionale şi a invitat părţile interesate să celebreze anual acest eveniment în conformitate cu priorităţile naţionale, pentru a creşte gradul de conştientizare a populaţiei cu privire la bolile cardiovasculare şi proceduri, complicaţii aferente, precum şi prevenire şi îngrijire, inclusiv prin educaţie şi mass-media.

Bolile netransmisibile (BNT), inclusiv bolile de inimă, accidentul vascular cerebral, cancerul, diabetul şi bolile pulmonare cronice, sunt responsabile împreună de aproape 70% din toate decesele la nivel mondial. Incidenţa tot mai mare a bolilor netransmisibile constituie o povară grea pentru societate, având consecinţe sociale şi economice grave.

Bolile cardiovasculare (BCV) sunt un grup de tulburări ale inimii şi vaselor de sânge. Se estimează că 17,9 milioane de oameni îşi pierd viaţa anual din această cauză, potrivit www.who.int, reprezentând aproximativ 32% din toate decesele la nivel mondial. Mai mult de patru din cinci decese cauzate de BCV se datorează atacurilor de cord şi accidentelor vasculare cerebrale, iar o treime din aceste decese apar prematur la persoanele sub 70 de ani, mai arată statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Cheia pentru reducerea bolilor cardiovasculare constă în includerea intervenţiilor de management al bolilor cardiovasculare în pachetele de acoperire universală a sănătăţii, deşi într-un număr mare de ţări sistemele de sănătate necesită investiţii semnificative şi reorientare pentru a gestiona eficient bolile cardiovasculare. Pacienţii cu boli cardiovasculare ar trebui să aibă acces la tehnologie şi medicamente adecvate.

Uneori, sunt necesare operaţii chirurgicale pentru a trata bolile cardiovasculare. Acestea includ: bypass arterial coronarian; angioplastie cu balon (unde un mic dispozitiv asemănător unui balon este trecut printr-o arteră pentru a deschide blocajul); repararea şi înlocuirea valvelor; transplant de inimă şi operaţii cu inima artificială.

Potrivit studiului ”The workload of the interventional cardiology centers in Romania: a 2022 overview and 2014 – 2022 trends”, publicat pe platforma https://sciendo.com, în 2022, în România erau 66 de cardiologi intervenţionali în pregătire, 143 de cardiologi intervenţionali cu pregătire completă şi 56 de aparate de angiografie funcţionale. Numărul exact de cardiologi intervenţionali este greu de cunoscut, deoarece unii cardiologi intervenţionali lucrează şi în spitale publice şi private, notează studiul. Datele au fost raportate de centrele de cardiologie intervenţională din ţară, localizate în Bucureşti, Iaşi, Târgu Mureş, Timişoara, Braşov, Sibiu, Constanţa, Piteşti şi Craiova.

Numărul total de intervenţii coronariene percutanate în România a înregistrat, în perioada 2015-2022, următoarele valori: 17.446 (2015), 18.471 (2016), 20.773 (2017), 21.333 (2018), 21.783 (2019), 15.879 (2020), 19.862 (2021) şi 21.767 (2022), potrivit aceluiaşi document. Analiza datelor din acest studiu se limitează la centrele care au răspuns activ la solicitarea Grupului de lucru pentru cardiologie intervenţională. Unele centre nu au participat sau au furnizat date de calitate slabă care nu au fost fezabile pentru analiză. Există o nevoie continuă pentru implementarea Registrului Naţional de Cardiologie Intervenţională Obligatorie capabil să monitorizeze obiectiv aceste servicii cheie de îngrijire a sănătăţii. Acest registru naţional poate ghida dezvoltarea ulterioară a cardiologiei intervenţionale în România, mai notează articolul publicat la 29 martie 2024 pe https://sciendo.com. AGERPRES