Cele mai frecvente simptome care prevestesc menopauza

Ai intre 30 si 50 de ani ? Cu siguranta acest articol este de interes pentru tine, ar putea chiar sa-ti schimbe viata! Este important sa te informezi din surse avizate, pentru a fi sigura ca vei avea acces la cele mai noi tipuri de tratament si vei lua deciziile potrivite pentru tine.

Daca traim suficient, vom intra la menopauza, aceasta e o certitudine. Practic nicio femeie nu poate evita menopauza, insa din fericire medicina moderna ofera solutii pentru a avea o calitate a vietii buna in aceasta etapa.

Speranta de viata a femeii la 1800 era 49 de ani, comparativ cu zilele noastre cand o femeie traieste in medie 80 de ani. Dar mai important decat cat de mult traim, este cum traim. Cu totii ne dorim sa fim sanatosi. Sa avem o viata echilibrata din punct de vedere fizic si mental, sa traim in armonie cu noi si cu cei din jur. Dar stim oare ce trebuie sa facem pentru a avea parte de toate acestea?

Ma bucur sa fac parte din acest nou concept mondial ”New Menopause” care se refera la o abordare holistica a menopauzei, cu o viziune  bazata pe ultimele cercetari stiintifice, ce aduce in atentia societatii si comunitatii medicale impactul puternic pe care il are aceasta perioada in viata femeii, dar si faptul ca medicina actuala ofera solutii. Deciziile cele mai bune pe care le poti lua pentru tine sunt acelea informate! – Dr. Raluca-Gabriela Enciu, Medic Specialist Obstetrica-Ginecologie.

Hormonii sunt o parte esentiala a acestui echilibru deoarece ei regleaza aproape toate functiile din organismul nostru. Hormonii sunt esentiali pentru cresterea si dezvoltarea corpului, metabolism, somn, fertilitate, stare de bine si multe altele.

Odata cu inaintarea in varsta, hormonii esentiali pentru femeie incep sa fie secretati la nivele mai mici, acest fapt produce dezechilibre grave care se traduc intr-un sir lung de simptome. Insa varsta nu e un criteriu, din pacate, uneori rezerva ovariana se epuizeaza mai repede, in acele cazuri de insuficienta ovariana primara, iar paciente foarte tinere de 28-30 de ani se confrunta cu astfel de simptome. Daca te regasesti in tabloul clinic descris mai jos, e timpul pentru o consultatie la medicul specialist in managementul femeii la menopauza.

Iata care sunt cele mai frecvente simptome care indica faptul ca ovarele tale nu mai secreta nivele optime de estrogen si progesteron:

  • Tulburarile ciclului menstrual (cicluri neregulate la 14, 16 zile sau la 2-3 luni, menstruatii foarte abundente sau foarte reduse cantitativ)
  • Bufeuri si valuri de caldura care pot aparea atat noaptea, cat si ziua
  • Dificultate in a adormi, treziri nocturne
  • Irascibilitate, tulburari ale starii de dispozitie, depresie, oboseala cronica, atacuri de panica
  • Brain fog sau ceata mentala, adica acea incapacitate de a te concentra asociat cu pierderi de memorie
  • Migrene, cefalee sau tinnitus (tiuit in urechi)
  • Palpitatii recent instalate
  • Tendinta la exces ponderal, in special in zona abdominala
  • Uscaciunea ochilor, gurii, vaginului
  • Infectii vaginale si urinare frecvente
  • Scaderea libidoului, disconfort la contactul sexual, dar cel mai adesea de uscaciunea vaginului
  • Dureri musculare, articulare sau osoase.

Trebuie sa stii ca sunt descrise peste 70 de simptome asociate perimenopauzei si menopauzei, dar pentru ca suntem unice vom reactiona diferit la deficitul hormonal si unele dintre femei vor avea anumite simptome, in timp ce alte femei pot avea o trecere mai lina catre menopauza, cu afectare minima a calitatii vietii.

Simptomele enumerate anterior indica faptul ca te aflii in perimenopauza, acest lucru nu inseamna ca vei intra foarte curand la menopauza, ci pot trece 4-7 sau chiar 10 ani pana la instalarea menopauzei. Este important sa cunosti faptul ca poti fi ajutata inca din aceasta etapa pentru a-ti recapata echilibrul hormonal si starea de bine!

Atunci cand simptomele iti afecteaza calitatea vietii, e timpul pentru un consult la un medic supraspecializat in managementul femeii la menopauza. In cadrul consultatiei vei afla mai exact ce se intampla cu corpul tau, care sunt optiunile de tratament, avantajele si riscurile terapiei de substitutie hormonala, tratamente alternative non-hormonale si recomandari pentru optimizarea stilului de viata. Planul de tratament este unul personalizat, adaptat  nevoilor, dorintelor si stilului tau de viata.

Sursa: www.medicover.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.