Pe 16 septembrie, Republica Moldova marchează Ziua Internațională a păstrării stratului de ozon
Chişinău, 16 sep. /MOLDPRES/. Pe 16 septembrie, Republica Moldova celebrează Ziua Internațională a păstrării stratului de ozon, un eveniment important în calendarul de mediu. Cu acest prilej, Inspectoratul pentru Protecția Mediului face un apel către toți cetățenii să fie conștienți de gravitatea fenomenului de epuizare a stratului de ozon și de consecințele acestuia asupra sănătății, transmite MOLDPRES.
Această zi are o semnificație specială, fiind stabilită de Adunarea Generală a Națiunilor Unite în 1994, pentru a omagia semnarea Protocolului de la Montreal privind substanțele care diminuează stratul de ozon, adoptat în 1987.
Protocolul de la Montreal, un tratat de succes la nivel global, a avut ca obiectiv eliminarea treptată a utilizării substanțelor chimice periculoase pentru stratul de ozon, precum clorofluorocarburile (CFC), hidroclorofluorocarburile (HCFC) și alte gaze de acest tip. Implementarea acestui tratat este considerată una dintre cele mai reușite acțiuni colective din domeniul protecției mediului, având un impact semnificativ asupra reabilitării stratului de ozon.
Republica Moldova, alături de alte 197 de state semnatare, este parte a acestui efort global de protejare a stratului de ozon și de implementare a măsurilor convenite în cadrul Protocolului de la Montreal.
„Ziua Internațională pentru protecția stratului de ozon reprezintă nu doar un prilej de a conștientiza importanța stratului de ozon, ci și un apel la acțiune pentru fiecare dintre noi, fie că este vorba de reducerea utilizării produselor chimice periculoase, fie de adoptarea unor practici mai ecologice în viața de zi cu zi. Datorită eforturilor globale concertate de reducere a utilizării acestor substanțe, se estimează că stratul de ozon ar putea să se refacă complet până la mijlocul secolului XXI. Acest succes arată cum cooperarea internațională poate preveni o criză majoră de mediu, protejând planeta de efectele nocive ale radiațiilor ultraviolet”, explică Agenţia de Mediu.
Stratul de ozon, un strat subțire de gaze situat în stratosferă, joacă un rol vital în protejarea vieții pe Pământ, filtrând radiațiile ultraviolete dăunătoare emise de soare. Fără acest scut natural, radiațiile ultraviolete ar putea provoca probleme grave de sănătate pentru oameni, cum ar fi cancerul de piele, cataractele, precum și daune semnificative asupra ecosistemelor și agriculturii.