Peste 15.000 de ieșeni au participat la cea de-a VI-a ediție a Festivalului Străzii Lăpușneanu

Între 20 și 22 septembrie 2024, Ateneul Național din Iași în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, a organizat cea de-a VI-a ediție a Festivalului Străzii Lăpușneanu. În cele trei zile de festival, fosta Uliță Sârbească, cunoscută pe vremuri drept Strada Veseliei, a fost cuprinsă de sărbătoare datorită celor peste 60 de evenimente cultural-artistice.

Festivalul a fost organizat pentru publicul de toate vârstele, iar peste 15.000 de ieșeni s-au bucurat de momentele artistice susținute de artiști locali și invitați speciali, de spectacolele de dans și teatru, de activitățile pentru copii, atelierele de creație și de spiritualitate. În cele trei zile, au fost susținute momente artistice de instrumentiști ieșeni: Teodora Albu (nai), Costel Feraru (țambal), Aurelian Holeră (pian), Roxana Gheorghiu (flaut), John Mantucci (chitară), Emanuel Arsînte (acordeon), Mirona Pintilie (vioară), Alexandru Huțanu (saxofon) și Lucian Iacob (violoncel).

Zilnic, ieșenii au avut ocazia să participe la sesiuni de sculptură live cu artistul Vladlen Babcinețchi și au admirat expozițiile de la Muzeul Unirii, Galeriile UAP și Galeriile „Grumăzescu”, de asemenea, au reușit să achiziționeze obiecte inedite de la Târgul de Artă și Antichități și de la Târgul Meșterilor Populari al Asociației „ART – Meșteșugurile Prutului”.

Vineri, 20 septembrie, publicul a participat la concertul susținut de Ansamblul Artistic Profesionist „Constantin Arvinte” și Corul Marii Uniri, apoi la show-ul de stand-up cu Gabriel Gherghe și Edi Vacariu, la recitalul live cu Ștefania Mihăilescu și Răzvan Halici, iar seara a culminat cu spectacolul Andra Botez & Band.

Pe 21 septembrie, sâmbătă, copiii s-au distrat alături de magicianul Iulian Paraschiv. Momente muzicale au fost susținute de Corului de Copii al Municipiului Iași, școala Musica Land Concept, Școala Anca Șerban, elevii de la clasa de canto clasic al Danielei Ciocoiu, de la Colegiul de Arte „Octav Băncilă” din Iași. De asemenea, trecătorii au putut admira Parada Costumelor de Epocă alături de Muzica Militară Iași. Seara, ieșenii au asistat la recitalul de muzică folk al lui Cezar Popescu, concertul trupei Debandada iar explozia de energie și efervescență a serii a fost adusă de concertul extraordinar al formației Bosquito.

Duminică, 22 septembrie, pe lângă artiștii locali și spectacolul de magie, au fost susținute concerte de Ansamblul Coconițe, Soprano Music Academy, Akademy Talents și Asociația Culturală Domisong. În fiecare seară, ieșenii au avut parte de spectacole extraordinare, iar festivalul a fost încheiat cu un concert al trupei Fără Zahăr.

„Ca și în edițiile anterioare, cea de-a VI-a ediție a Festivalului Străzii Lăpușneanu și-a atins scopul, reunind peste 15.000 de participanți la evenimentele noastre pe durata celor 3 zile. Încă de la prima ediție, scopul principal a fost animarea fostei Ulițe Sârbești cu teatru, muzică și dans și considerăm că am reușit să oferim acestei străzi de tranzit, șansa de a fi redescoperită. Cu această ocazie le mulțumim tuturor instituțiilor publice și private care ne-au fost alături în organizarea acestui eveniment: Jandarmeria Iași, Serviciul de Ambulanță Iași, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Servicii Publice Iași, Salubris, Compania de Transport Public Iași, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, Muzeul Municipal „Regina Maria”, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Iași, Foom by Nemțeana”, a declarat Gheorghiță Rusu-Persic, managerul interimar al Ateneului Național din Iași.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.