Agenția de rating Fitch a oferit Republicii Moldova ratingul de țară B+ cu perspectivă stabilă

MOLDPRES/. Autoritățile Republicii Moldova sunt determinate să mențină stabilitatea macrofinanciară, iar rezultatele obținute în ultimii ani au asigurat țării noastre o avansare în clasamentele internaționale. Agenția de rating Fitch a oferit Republicii Moldova ratingul de țară B+ cu perspectivă stabilă, cu două trepte mai sus decât ratingul agenției Moodys. „E un semnal foarte puternic pentru investitori”, a apreciat ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.

Potrivit ministrului Dumitru Alaiba, în raport este menționată deteminarea autorităților de la Chișinău de a menține stabilitatea macrofinanciară, datoria publică la nivel scăzut și accesul la finanțare externă. „Agenția de rating apreciază mixul de politici publice consistente și prudente. Banca Națională a Moldovei a reușit să modereze presiunile inflaționiste. Rezervele valutare vor atinge nivelul de 5.2 miliarde dolari la sfârșitul anului, conform Fitch, ceea ce este cu mult peste mediana țărilor cu rating-ul B (4.2 luni). În plus, sistemul bancar este rezilient, cu o capitalizare înaltă”, a menționat ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.

Fitch prognozează o consolidare graduală a deficitului bugetar până la 3.6% în 2026, datoria publică fiind cu mult mai mică în țările cu același rating (51%).

Ministrul a estimat că rating-ul de țară va fi îmbunătățit imediat ce tensiunile geopolitice se vor modera în continuare. „Deficitul contului curent s-ar micșora în baza creșterii investițiilor străine directe sau creștere economică accelerată impulsionată de către investiții și capacitate instituțională. Acționăm pe toate direcțiile de reformă pe care le putem controla. De aceea principalul subiect asupra căruia ne concentrăm sunt investițiile. De aceea mă veți auzi în continuare vorbind despre creștere economică accelerată. Nu ne putem permite să gândim altfel”, a comentat ministrul.

Ministrul Dumitru Alaiba a subliniat că, în ultimii ani, autoritățile au depus eforturi pentru a îmbunătăți ratingul de țară. „E cel mai important indicator pentru piețele financiare și investitorii instituționali. Cu cât mai bun ratingul – cu atât mai atractivă și stabilă țara, cu atât mai redus costul de finanțare. Mă bucur că efortul nostru de cel puțin trei ani, dă primele rezultate palpabile”, a conchis Alaiba.

Fitch Ratings este una dintre cele trei organizații de evaluare statistică recunoscute la nivel național (NRSRO) desemnate de Comisia pentru Bursă și Valori Mobiliare a SUA în 1975.