Amenzi pentru companiile de utilități care nu refac domeniul public

În condițiile în care în Municipiul Iași sunt și vor continua numeroase lucrări ale companiilor care gestionează rețele de apă – canalizare, gaze, electricitate etc. și  domeniul public nu este refăcut uneori nici în termenele, nici în condițiile cele mai bune, primarul Mihai Chirica a luat mai multe măsuri menite să aducă mai multă disciplină pe aceste șantiere.
În aceste condiții, la nivelul Primăriei a fost format un grup de lucru care implementează și urmărește activitatea de emitere a graficelor de execuție a lucrărilor la rețele de utilități executate pe domeniul public, care face controale și dispune măsurile legale. Un grup de lucru similar, cu atribuții de verificare și control ale șantierelor, a fost constituit și în cadrul Poliției Locale.
 Reprezentanții Poliției Locale au primit dispoziție să urmărească modalitatea de desfășurare a lucrărilor de intervenții / remediere a avariilor apărute la rețelele de utilități subterane / aeriene și modalitatea de refacere a domeniului public afectat de aceste lucrări și să aplice sancțiuni în cazul constatării nerespectării reglementărilor privind refacerea amplasamentului.
Astfel, în doar trei zile, în perioada 10 – 12 septembrie 2024, agenții Poliției Locale au dat nu mai puțin de opt sancțiuni, în valoare totală de 16.500 de lei, companiei DelGaz Grid SA pentru nerefacerea amplasamentelor după o serie de săpături făcute pe domeniul public pe:
– str. Străpungere Silvestru nr. 14 (două amenzi),
– str. Theodor Burada nr. 12,
– str. Străpungere Silvestru nr. 14 (două amenzi),
– str. Silvestru nr. 5,
– str. Decebal nr. 8A,
– str. Decebal nr. 2,
– str. Costache Negri nr. 3.
Cu toate că Primăria Municipiului Iași a venit în întâmpinarea deținătorilor de utilități și a permis execuția lucrărilor pe domeniul public, de foarte multe ori constructorii contractați nu au demarat sau finalizat lucrările în intervalele de timp în care s-au angajat, astfel că în prezent se înregistrează întârzieri în finalizarea lucrărilor de modernizare a străzilor.
Potrivit unui raport primit de la DelGaz Grid SA, în perioada aprilie – august 2024 compania a făcut nu mai puțin de 680 de săpături pe raza Municipiului Iași pentru a remedia o serie de defecțiuni apărute sau suspectate în rețelele îngropate! Este vorba de intervenții considerate necesare, ținând cont de faptul că rețelele respective au în general peste 35 de ani vechime, unele 40 de ani, iar câteva chiar peste 50 de ani!
Din cele 680 de săpături, defecțiuni au fost confirmate în 611 cazuri (90%), iar în 67 de situații nu au fost confirmate.
 De asemenea, din cele 680 de săpături, doar 434 de amplasamente (64%) au fost aduse până în prezent la starea inițială de către compania de utilități, așa cum are obligația legală, 171 (25%) au fost refăcute înainte de frezare, iar 75 (11%) au fost astupate și sunt în monitorizare.
Cele mai multe săpături au fost făcute în Păcurari (100), Sărăriei (81), Silvestru (38), Canta (38), Toma Cozma (35), Nicolina (30) etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.