Parlamentul, informat de preşedinte de tranzitarea teritoriului a echipamentelor pentru Ucraina donate de Suedia şi de exerciţii cu militari americani

Plenul Parlamentului a fost informat, marţi, de preşedintele Klaus Iohannis că a aprobat tranzitarea teritoriului naţional a unor ambarcaţiuni de asalt donate Ucrainei de către Suedia şi instruirea, la cerere, a personalului ucrainean care le va prelua.

De asemenea, deputaţii şi senatorii au fost informaţi de şeful statului în legătură cu aprobarea activităţii de instruire şi exerciţii cu partenerul american, inclusiv prepoziţionarea, pentru o perioadă de până la doi ani, a unui contingent american de forţe navale pentru operaţii speciale.

„Ca urmare a solicitărilor de asistenţă militară adresate de Ucraina, Suedia şi-a manifestat sprijinul prin donarea, în cursul lunii august 2024, a unor bărci de asalt. În acest context, Suedia a solicitat sprijinul României pentru stabilirea unei locaţii şi staţionarea bărcilor de asalt, urmând ca acestea să fie puse în funcţiune de către personalul suedez, constând în 35 de persoane. Personalul suedez a intrat pe teritoriul României în a doua jumătate a lunii august şi a solicitat să aibă acces în Baza aeriană ‘Mihail Kogălniceanu’ şi în Portul Militar Mangalia”, se arată în prima informare a preşedintelui Iohannis.

Partea suedeză a solicitat, totodată, şi asigurarea sprijinului logistic necesar pentru personalul ucrainean care va participa la activităţile de instruire (transport, hrană, cazare, combustibilul necesar funcţionării ambarcaţiunilor şi alte posibile elemente de sprijin logistic pe durata activităţilor de instruire), se menţionează în document.

„Participarea României la activităţile de instruire a efectivelor forţelor Armate ale Ucrainei transmite un mesaj puternic privind susţinerea şi realizarea pe teritoriul României a acţiunilor destinate efortului de apărare colectivă”, se arată în informare, menţionându-se că preşedintele a aprobat solicitarea părţii suedeze, la propunerea prim-ministrului şi după consultarea CSAT.

De asemenea, în cea de-a doua informare a şefului statului se precizează că forţele pentru Operaţii Speciale din Armata României şi cele din Statele Unite ale Americii desfăşoară cu o frecvenţă ridicată activităţi de pregătire în comun, ce vizează dezvoltarea capabilităţilor şi asigurarea interoperabilităţii pentru executarea de misiuni în cooperare.

„Comandantul Comandamentului Forţelor pentru Operaţiuni Speciale al SUA din Europa (SOCEUR) l-a informat pe şeful Statului Major al Apărării în privire la intenţia fermă de creştere a numărului de militari dislocaţi în România, concomitent cu prepoziţionarea unor produse militare, echipamente şi materiale din înzestrarea United States Naval Special Warfare (US NSW), în scopul instruirii în comun şi creşterii capacităţii de asigurare a unui răspuns adecvat la eventualele provocări de securitate din regiunea Mării Negre”, se arată în document, menţionându-se că preşedintele a aprobat în acest sens activităţile de instruire şi exerciţii cu partenerul american, la propunerea prim-ministrului şi după consultarea CSAT.

Prezenţa contingentului american va contribui la întărirea poziţiei României în cadrul Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii, ca vector de stabilitate pe Flancul Estic al NATO şi va permite armonizarea procedurilor de instruire şi identificarea de modalităţi concrete de cooperare privind interoperabilitatea structurilor de forţe pentru operaţii speciale din Armata României şi Statele Unite ale Americii, mai menţionează preşedintele în documentul prezentat în şedinţa Parlamentului. AGERPRES

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.