MOLDPRES/. Câștigătorii concursului „Pedagogul anului”, ediția 2024, au fost premiați duminică, 6 octombrie, la Chișinău, transmite MOLDPRES.
Concursul „Pedagogul anului” s-a desfășurat în trei etape: locală, raională/municipală și republicană. La final, au fost desemnați câte trei învingători la fiecare dintre cele trei categorii: „Educatorul anului”, „Învățătorul anului” și „Profesorul anului”.
Astfel, nouă cei mai buni educatori, învățători și profesori au fost premiați cu 50 mii de lei pentru locul I, 25 mii de lei – pentru locul II și 15 mii de lei – pentru locul III.
Ceremonia s-a desfășurat la complexul multifuncțional Arena Chișinău și a început cu intonarea imnului de stat al Republicii Moldova.
La eveniment a participat și președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, care a felicitat dascălii cu ocazia Zilei lor profesionale. Președinta a asemănat țara noastră cu „o clasă – cu oameni diferiți,” menționând că „avem responsabilitatea să o ridicăm și să o ducem înainte pentru binele tuturor”.
„Cred cu tărie în puterea educației și în puterea transformațională a profesorului și de propriul dvs exemplu, de modul în care educați generații de copii, de felul în care le vorbiți și îi tratați depinde modul în care acești copii își vor trata comunitatea, țara peste ani. Dragostea pe care le-o purtați când intrați în clasă, disciplina de lucru pe care le-o insuflați și valorile democratice pe care le transmiteți sunt exact lucrurile care îi vor defini pe copii când vor fi adulți”, a afirmat Maia Sandu.
„Pentru educație am revenit în țară, pentru educație mă voi strădui mereu, orice aș face și oriunde aș fi”, a adăugat șefa statului.
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun a mulțumit pedagogilor pentru munca depusă zi de zi. „În cadrul concursului „Pedagogul anului” celebrăm excelența profesională, pasiunea pentru pedagogie și dragostea pentru copii. Cred cu tărie că sistemul educațional reprezintă coloana vertebrală a oricărei societăți. Sistemul educațional este cel mai mare sistem din țară. Sunt peste 100 de mii de oameni care muncesc într-un fel sau altul în învățământ. Suntem o mare si puternică familie” a precizat ministrul.
El s-a referit și la posibilitatea majorării salariilor cadrelor didactice. „Bineînțeles nu putem vorbi de condiții mai bune de muncă fără salarii mai mari. Mi-ar plăcea să putem peste noapte oferi pedagogilor salariul pe care îl merită. Asta se va întâmpla, dar gradual, odată cu accelerarea creșterii economice a Republicii Moldova prin procesul de integrare europeană”, a precizat oficialul.
Ceremonia de premiere a fost urmată de un concert festiv dedicat Zilei profesionale a lucrătorilor din învățământ.
Concursul republican „Pedagogul anului” este organizat începând cu anul 2006 cu scopul de a încuraja performanța în educație și de a crește prestigiul profesiei didactice.
În sistemul educațional din Republica Moldova activează circa 55 mii de pedagogi.