„Partidul liberal-democrat european (ALDE Europe) a adoptat o rezoluţie depusă de USR împreună cu partidul bulgar MRF, prin care cere aderarea imediată a României şi Bulgariei la Schengen. Familia liberală europeană ALDE Europe, din care USR face parte, a adoptat o rezoluţie la Congresul partidului european ce se desfăşoară în Portugalia, la Estoril, prin care cere oricărui stat membru să îşi ridice veto-ul la aderarea deplină a României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen”, se arată într-un comunicat de presă remis, duminică, AGERPRES de USR.
Potrivit sursei citate, rezoluţia cere tuturor instituţiilor europene să depună toate eforturile pentru aderarea celor două state cu frontierele terestre la Schengen şi să pună presiune pe statele care se opun acestui demers legitim.
„Aderarea României la Spaţiul Schengen terestru nu este o favoare care ni se face, ci un drept pe care l-am câştigat. Cetăţenii români, antreprenorii români nu au de ce să fie victimele unui joc politic pe care îl face Austria prin reprezentanţii săi la vârf. România contribuie la prosperitatea şi securitatea Uniunii Europene şi trebuie tratată ca atare în marea familie europeană. E adevărat că cei care conduc vremelnic România nu au luptat suficient pentru acest drept al nostru, dar împreună cu colegii mei facem toate demersurile posibile pentru că România să primească toate beneficiile pe care le merită”, a transmis preşedinta USR, Elena Lasconi.
Europarlamentarul USR, Dan Barna, vicepreşedinte ALDE Europe, a menţionat că indiferent de rezultatul alegerilor din Austria, dreptul european trebuie să prevaleze, iar ridicarea „unui veto absurd” este o obligaţie legală şi, mai ales, morală faţă de poporul român care nu primeşte libertatea de mişcare drept cadou, ci ca pe un drept câştigat prin muncă şi determinare.
„Reamintim că USR a reuşit să convingă partidul austriac NEOS, parte din aceeaşi familie europeană, să ceară guvernului austriac retragerea deciziei de a se opune aderării României la Spaţiul Schengen. În familia conservatoare din care PNL face parte nu se poate vorbi despre un asemenea succes diplomatic. Neincluderea României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen are doar consecinţe negative. Pe lângă pierderile economice semnificative ale celor două ţări, de zeci de milioane de euro anual, ţinerea celor două ţări membre UE în afara Schengen alimentează propaganda anti-UE, pune serioase probleme legate de statul de drept, discriminează cetăţeni şi companii europene şi, nu în ultimul rând, duce la creşterea emisiilor de carbon cu peste 46 de mii de tone anual, din pricina timpilor mari de aşteptare la graniţele dintre Grecia, Bulgaria, România şi Ungaria”, subliniază USR în comunicat. AGERPRES