Sondaj INSCOP: PSD – 30,2%, AUR – 21,4%, PNL – 13,2%, USR 12,7% din intenţiile de vot

PSD se află pe primul loc în intenţia de vot pentru alegerile parlamentare cu 30,2%, urmat de AUR cu 21,4%, PNL cu 13,2% şi USR cu 12,7%, conform unui sondaj de opinie INSCOP, realizat în perioada 11 – 18 octombrie.

Potrivit cercetării sociologice, la alegerile parlamentare, Partidul SOS România ar obţine 8,1% din voturi, UDMR – 3,7%, REPER – 2,5%, PNCR (Partidul Naţional Conservator Român) – 2,3%, PER – 2,1%, PMP – 1,4%, iar Forţa Dreptei – 0,6%.

De asemenea, 1,3% dintre respondenţi au indicat că ar vota un independent, iar 0,5% alt partid.

În privinţa prezenţei la vot, sondajul arată că 68% dintre cei intervievaţi au declarat că se vor prezenta în mod sigur la vot, iar 10,5% că sigur nu vor merge la vot.

„Procentul de 68% care declară că se vor prezenta în mod sigur la vot, corelat cu cei care au o opţiune concretă, adică aleg un candidat din listă în turul întâi al alegerilor prezidenţiale, determină o estimare de prezenţă în turul I al alegerilor prezidenţiale de 59,2%”, precizează cercetarea sociologică.

Raportat la cei care şi-au exprimat preferinţa pentru un partid din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur vot (85,5% din total eşantion, eroare 3,2%) un procent de 30,2% dintre alegători ar vota cu PSD, 21,4% cu AUR, 13,2% cu PNL, 12,7% cu USR, 8,1% pentru SOS România. UDMR ar obţine 3,7%, REPER – 2,5%, PNCR (Partidul Naţional Conservator Român) – 2,3%, PER – 2,1%, PMP – 1,4%, Forţa Dreptei – 0,6%. Totodată, 1,3% spun că ar vota un independent, iar 0,5% alt partid.

Raportat la cei care şi-au exprimat preferinţa pentru un partid din listă şi declară că vin sigur la vot (59,2% din total eşantion, eroare 3,8 %), 31,4% dintre alegători ar vota cu PSD, 19,7% cu AUR, 12,7% cu PNL, 13% cu USR, 7,5% pentru SOS România. UDMR ar obţine 4,5%, REPER – 3,2%, PNCR (Partidul Naţional Conservator Român) – 2,3%, PER – 1,5%, PMP – 1,5%, Forţa Dreptei – 0,7%. Totodată, 1,3% spun că ar vota un independent, iar 0,7% alt partid.

Grupate pe orientări politice generale, sondajul relevă că 31,8% ar vota AUR, SOS România şi PNCR (partide cu profil radical – populist – suveranist), 30,4% cu PNL, USR, REPER, Forţa Dreptei şi PMP (partide cu profil de dreapta), iar 30,2% PSD (cu profil de stânga). Totodată, 7,6% dintre români ar opta cumulat pentru UDMR, PER, candidaţi independenţi sau alt partid.

Într-un comunicat transmis AGERPRES, directorul INSCOP Research, Remus Ştefureac, spune că „intenţia de vot a românilor pentru alegerile parlamentare ar putea produce un veritabil cutremur politic în condiţiile în care partidele cu profil radical, populist, suveranist (AUR, SOS România, PNCR) obţin un scor cumulat de peste 30%, triplu comparativ cu rezultatele alegerilor de acum patru ani”.

„Modul în care voci din acest curent rezonează cu narativele subversive ale Rusiei ostile spaţiului euroatlantic de libertate, securitate şi dezvoltare ar putea crea dificultăţi sistemice României în cazul unei reprezentări parlamentare hipertrofiate. Mai mult, rezultatele alegerilor prezidenţiale din primul tur organizat cu o săptămână înainte de alegerile parlamentare va influenţa masiv mobilizarea votanţilor fideli ai partidelor politice care vor avea candidaţi calificaţi în turul II. În acest context, intenţia de vot pentru partidele radicale, populiste, suveraniste ar putea creşte pe fondul calificării în finala prezidenţială a principalului său candidat. Dincolo de estimările actuale, rezultatele finale ale alegerilor parlamentare sunt marcate de incertitudini cauzate de calendarul electoral şi de problemele legate de prezenţa la urne pe 1 decembrie”, a mai susţinut acesta.

Sondajul de opinie INSCOP a fost realizat la comanda cotidianului Libertatea.

Datele au fost culese în perioada 11 – 18 octombrie 2024, prin interviu prin intermediul chestionarului, în metoda CATI (interviuri telefonice). Volumul eşantionului simplu, stratificat este de 1.106 persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/minus 2,95%, la un grad de încredere de 95%. AGERPRES

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.