Cehia şi Vaticanul au semnat un acord de cooperare, după ani de negocieri
O excepţie rară în Europa, Cehia nu a încheiat niciodată un acord cu Sfântul Scaun, deşi a stabilit legături diplomatice cu Vaticanul în 1990, după căderea regimului comunist în fosta Cehoslovacie.
Parlamentul său a respins ultima încercare în 2003, considerând-o dezavantajoasă pentru această ţară cu 10,9 milioane de locuitori, membră a UE şi NATO.
Premierul ceh Petr Fiala a declarat că acordul evidenţiază libertatea religioasă pentru toţi, datorită „caracterului său ecumenic marcat”.
Acordul stabileşte cadrul legal pentru cooperarea dintre statul ceh şi Biserica Catolică în domeniul îngrijirilor medicale şi al serviciilor sociale, al închisorilor, armatei şi poliţiei, a adăugat el.
Secretarul de stat al Vaticanului, Pietro Parolin, a salutat semnarea acordului ca fiind „începutul unui nou capitol în relaţia de durată dintre Sfântul Scaun şi naţiunea cehă”.
„În centrul acestui nou acord se află angajamentul nostru comun de a promova drepturile fundamentale ale omului, în special libertatea de gândire, de conştiinţă şi de religie, pe care Sfântul Scaun le consideră a fi piatra de temelie a tuturor drepturilor omului şi a tuturor libertăţilor fundamentale”, le-a spus el jurnaliştilor.
Conform acordului, cehii, „indiferent de originile sau credinţele lor, pot trăi conform preceptelor conştiinţei lor”, a adăugat el.
Acordul trebuie adoptat de Parlamentul ceh, în care coaliţia de centru-dreapta de patru partide, condusă de premierul Fiala, deţine majoritatea.
Republica Cehă este un stat în mare măsură laic: la recensământul din 2021, doar 19% dintre cehi s-au declarat credincioşi, dintre care aproape 750.000 romano-catolici.AGERPRES