ICR: România – cu stand propriu şi un program special de evenimente la Târgul Internaţional de Carte de la Cracovia

România va fi prezentă cu un stand propriu şi un program special de evenimente, incluse în Sezonul Cultural România-Polonia 2024-2025, la cea de-a XXVIII-a ediţie a Târgului Internaţional de Carte de la Cracovia, care are loc în perioada 24-27 octombrie, informează Institutul Cultural Român într-un comunicat transmis, miercuri, AGERPRES.

Institutul Cultural Român, prin reprezentanţa sa de la Varşovia şi Centrul Naţional al Cărţii, a pregătit un stand cu aproximativ 60 de propuneri – traduceri din literatura română şi publicaţii poloneze cu tematică românească – dintr-o multitudine de genuri: poezie, proză scurtă şi roman, eseistică, filozofie, memorialistică, teatru, carte istorică, de călătorie, ghiduri turistice. Dintre cele mai noi traduceri în limba polonă, apărute în 2024, se numără Lucian Boia – „Sfârşitul Occidentului? Spre lumea de mâine”, Virgil Tănase – „Camus”, Costică Brădăţan – „Elogiul eşecului. Patru pilde de umilitate. Matila Ghyka, Numărul de aur”.

În sălile de evenimente ale târgului, publicul polonez va fi invitat la lansarea ediţiei poloneze a cărţii „Misterul maşinuţelor chinezeşti”, de Florin Irimia, în traducerea Radoslawei Janowska-Lascar, în prezenţa autorului şi traducătoarei, la o prezentare dedicată împlinirii a 85 de ani de la Refugiul polonez în România, realizată împreună cu Fundaţia Karta, la o poveste despre secretele bucătăriei româneşti, spusă de Chef Lorek. Celor mici le vor fi dedicate ateliere de limbă română. În ultima zi a târgului, în oraş va avea loc un concert de jazz, susţinut de formaţia Amphitrio în clubul Alchemia.

Florin Irimia va continua după târg un turneu de lansare a cărţii sale în Polonia. În 28 octombrie, volumul „Misterul maşinuţelor chinezeşti” va fi prezentat la Legnica, la Teatrul Helena Modrzejewska, iar în 29 octombrie – la Biblioteca Voievodală din Wroclaw. AGERPRES

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.