În data de 24 octombrie a.c., la ora 19:45, Dispeceratul integrat ISU – SMURD – SAJ Iași a fost anunțat prin SNUAU 112, despre producerea unui incendiu la o casă în localitatea Vânători, comuna Popricani, judeţul Iaşi.
La locul solicitării au fost direcționate de urgență două autospeciale de intervenție și stingere cu apă și spumă și o ambulanță de prim ajutor calificat din cadrul Detaşamentului 2 de Pompieri Iaşi. Nu au fost înregistrate victime.
La sosirea forțelor de intervenție profesioniste, incendiul se manifesta cu flacără și degajări de fum în zona centralei termice. Jarul căzut din sistemele de încălzit au distrus centrala termică, diverse scule şi obiecte de mobilier.
Pompierii ieșeni vă recomandă câteva măsuri de prevenire a incendiilor la locuințe:
Improvizațiile în cazul folosirii defectuoase a mijloacelor de încălzire, exploatarea necorespunzătoare a buteliilor, suprasolicitarea instalațiilor electrice, duc de cele mai multe ori la urmări foarte grave.
– Nu folosiți sobe și alte mijloace de încălzire defecte, cu improvizații, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate, precum și aprinderea focului utilizându-se lichide inflamabile;
– Nu depozitați materiale combustibile în incinta centralei termice de la subsolul locuinței;
– Verificați coșurile de evacuare a fumului, reparați-le, izolați-le termic și curățați-le periodic;
– Nu utilizați aeroterme, radiatoare, calorifere electrice construite artizanal sau defecte;
– Nu folosiți siguranțe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liță a fuzibilului calibrat;
– Nu așezați sau păstrați butelii de gaze în apropierea oricăror surse de căldură;
– Nu folosiți butelii de gaze lichefiate fără regulatori de presiune, cu garnituri deteriorate ori cu furtunuri de cauciuc fisurate sau lărgite la capete;
– Nu fumați în locuri cu materiale combustibile, explizibile;
– Nu folosiți flacără pentru verificarea etanșeității buteliei, garniturilor, regulatorilor de presiune sau a furtunului/conductei de gaz; verificarea se face numai cu emulsie de apă cu săpun;
– Nu încălziți cu flacără buteliile și nu le folosiți culcate, răsturnate sau înclinate;
– Nu transvazați gazul din butelie în orice alte recipiente și nu folosiți butelii improvizate;
– Nu lăsați mâncarea pe foc nesupravegheată;
– Nu lăsați copiii nesupravegheați în locuință, cu lumânări aprinse, sobe, plite și/sau aparate electrice aflate în funcțiune.
ÎN ORICE SITUAŢIE DE URGENŢĂ APELAŢI NUMĂRUL UNIC “112”