Intoleranța la lactoză reprezintă condiția în care organismul reacționează la compușii prezenți în lapte și produsele lactate, pe care corpul nu le poate digera. Mai exact, organismul nu poate digera lactoza, un tip de zahăr natural care se găsește în lapte.
Intoleranța la lactoză se manifestă și la bebeluși, deși aproximativ 70% dintre oameni dezvoltă intoleranță la lactoză în cursul vieţii.
Uneori, bebelușii și copiii mici pot dezvolta o intoleranță la lactoză temporară, ca urmare a unei infectări bacteriene digestive sau ca efect al unei alte afecțiuni.
Lactoza este un zahăr care se găsește în majoritatea alimentelor îndrăgite de copii, cum ar fi laptele și produse pe bază de lapte, precum iaurt, brânzeturi sau înghețată. Alimente care conțin lactoză sunt, însă, multe, inclusiv anumite produse de panificație, cereale și chiar alimente congelate sau conservate.
Lactoza este descompusă de o enzimă – lactază – care există în intestinul subțire. Când consumăm lactoză, lactaza o descompune în două zaharuri simple: glucoză și galactoză. Corpul absoarbe apoi aceste zaharuri simple în intestin. Când există o scădere sau pierdere a enzimei lactază, lactoza nu poate fi descompusă sau absorbită, ceea ce determină simptomele intoleranței.
Care sunt simptomele intoleranței la lactoză la bebeluși
Dacă bebelușul manifestă dificultăți în digerarea lactatelor, nu înseamnă neapărat că are intoleranță la lactoză. De regulă, simptomele intoleranței la lactoză la bebeluși includ:
- diaree;
- crampe de stomac;
- balonare;
- gaze.
Identificarea simptomelor intoleranței la lactoză este dificilă pentru că bebelușii nu pot exprima ceea ce simt și îi deranjează, motiv pentru care diagnosticarea afecțiunii este uneori întârziată.
Semnele problemelor resimțite de sugari din cauza intoleranței la lactoză pot include:
- strângerea pumnilor;
- arcuirea spatelui;
- ridicarea și lovirea cu picioarele;
- abdomen mai bombat față de normal și tare la atingere;
- plâns intens din cauza gazelor acumulate în intestin.
Un alt semn al intoleranței la lactoză sunt manifestările care apar la scurt timp după hrănirea bebelușului, în decurs de 30 de minute până la 2 ore, ca urmare a consumului de lapte matern, formule pe bază de lapte sau alimente solide pe bază de lactate.
Intoleranța la lactoză nu trebuie confundată cu alergia la lapte, un tip de alergie alimentară care apare atunci când sistemul imunitar reacţionează exagerat la compușii prezenți în lapte și produsele lactate. Dacă bebeluşul manifestă o alergie la lapte, va avea semne asemănătoare intoleranței la lactoză, dar pot apărea și simptome diferite, specifice alergiei, cum ar fi:
- respiraţie şuierătoare;
- tuse;
- edemațierea sau erupții la nivelul tegumentelor;
- mâncărime;
- lăcrimare excesivă;
- vărsături.
Dacă există suspiciunea unei reacții alergice la lapte, chiar și ușoară, trebuie consultat medicul, pentru că orice alergie poate evolua și poate provoca simptome severe, cum ar fi scăderea tensiunii arteriale, dificultăți de respirație și chiar anafilaxie.
Care sunt cauzele apariției intoleranței la lactoză la bebeluși
Cea mai frecventă cauză a apariției intoleranței la lactoză este incapacitatea organismului de a produce suficientă lactază, enzima responsabilă pentru procesul de digestie a lactozei.
Intoleranța la lactoză poate apărea la orice vârstă și poate fi determinată și de alte afecțiuni sau condiții, cum ar fi:
- boala inflamatorie intestinală;
- boala celiacă;
- infecții intestinale;
- intervenție chirurgicală intestinală;
- leziune a intestinului.
O cauză comună a intoleranței la lactoză este prematuritatea. Unii bebeluși care se nasc înainte de termen nu pot digera lactoza, deoarece intestinul lor nu este încă dezvoltat suficient, dar această condiție se îmbunătățește, de obicei, pe măsură ce bebelușul crește.
Rareori, unii nou-născuți prezintă genetic o disfuncție a organismului care nu produce deloc enzima lactază, ceea ce cauzează intoleranța la lactoză primară, prezentă de la naștere. Deficitul congenital de lactază este o afecțiune foarte rară și are ca simptome diareea severă. Dacă nu sunt hrăniți cu o formulă specială pentru sugari fără lactoză, bebelușii pot dezvolta deshidratare severă și scădere în greutate.
O altă cauză temporară a declanșării intoleranței la lactoză este apariția unei infecții virale care afectează procesul de digestie a lactazei, dar afecțiunea poate să dispară odată cu vindecarea.
Intoleranța la lactoză nu este o condiție comună la sugari și, de regulă, se declanșează după vârsta de trei ani la copiii născuți la termen.
Când e recomandat să consulți un specialist
Dacă bebelușul prezintă semne de intoleranță la lactoză, trebuie să vă prezentați de urgență la medic. Diagnosticul trebuie pus de medicul pediatru, care va distinge între intoleranța la lactoză și alergia la lapte.
Deoarece o intoleranță la lactoză apare destul de rar la sugari, medicul va recomanda un control la medicul alergolog pentru a exclude o alergie la lactate, după ce au fost excluse și alte probleme digestive comune.
Alergologul va decide dacă este necesară expunerea pielii bebelușului la o cantitate mică de proteine din lapte și apoi va monitoriza pielea pentru o posibilă reacție alergică.
Dacă nu se evidențiază o reacție alergică la lapte, medicul poate recomanda o analiză a unei probe de scaun care evidențiază aciditatea. Un nivel de aciditate scăzută poate fi un semn al malabsorbției lactozei, iar urmele de glucoză sunt dovezi ale lactozei nedigerate.
Dacă este suspectată intolereanța la lactoză, medicul va recomanda eliminarea lactozei din dietă timp de una până la două săptămâni, pentru a vedea dacă simptomele digestive se ameliorează.
Care sunt opțiunile de tratament disponibile
Prima indicație de tratament a simptomelor intoleranței la lactoză este eliminarea lactozei din dieta bebelușului sau a copilului mic. Pe o perioadă de timp, laptele matern sau formula, dar și produsele lactate vor fi înlocuite cu lapte special, fără lactoză sau cu produse din soia ori alți compuși fără lactoză.
Dacă testul de eliminare a lactozei îmbunătățește simptomele, atunci medicul va prescrie alimentele și băuturile potrivite astfel încât bebelușii și copiii mici să obțină nutrienții potriviți care le vor asigura creșterea și dezvoltarea corespunzătoare.
Intoleranța la lactoză este adesea doar temporară, iar simptomele se pot ameliora în câteva săptămâni. În acest caz, laptele și produsele lactate pot fi reintroduse treptat în dietă.
Pentru majoritatea persoanelor cu intoleranță la lactoză, simptomele pot fi prevenite prin reducerea cantității de alimente cu lactoză pe care o consumă sau prin evitarea completă a acestor alimente.
Uneori, medicul poate recomanda administrarea unui supliment de lactază înainte de consumul alimentelor sau băuturilor care conțin lactoză, ceea ce poate reduce sau preveni simptomele.
În cazul în care intoleranța la lactoză este cauzată de o altă afecțiune, cum ar fi boala celiacă, tratamentul se va adresa cauzei bolii de bază care determină intoleranța.
Ce este recomandat în cazul intoleranței la lactoză la bebeluși
În cazul în care bebelușul este diagnosticat cu intoleranță la lactoză, medicul va recomanda alimentația pe bază de formulă fără lactoză timp de una până la patru săptămâni. Dacă simptomele dispar, după această perioadă se poate reintroduce treptat laptele matern sau o formulă de lapte standard pentru sugari.
Există o gamă variată de înlocuitori de lapte pentru copiii cu intoleranță la lactoză, inclusiv laptele de soia, migdale, orez și ovăz. Laptele de soia este o alternativă des folosită deoarece este o sursă bună de calciu și proteine.
Ce este contraindicat în cazul intoleranței la lactoză la bebeluși
Principala contraindicație în cazul intoleranței la lactoză este alăptarea, în cazul în care afecțiunea este una genetică, adică organismul bebelușului nu produce enzima lactază. În acest caz, sugarii vor avea nevoie de hrănire cu o formulă specială fără lactoză.
În cazul copiilor mai mici care primesc deja alimente solide și au simptome de intoleranță la lactoză, va fi contraindicat aportul alimentelor care conțin lactoză, cum ar fi:
- lapte (conține cea mai mare cantitate de lactoză);
- brânză;
- unt, cremă de brânză sau smântână;
- iaurt;
- ciocolată cu lapte.
Sursa: www.medlife.ro