Chişinău, 29 oct. /MOLDPRES/. Compania Națională de Asigurări în Medicină /CNAM/ a alocat în anul curent din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală peste 20 de milioane de lei pentru serviciile de tratament intervențional în accidentul vascular cerebral (AVC) acordate în primele şase ore de la debutul simptomelor. Datele au fost făcute publice în contextul marcării Zilei mondiale a accidentului vascular cerebral, comunică MOLDPRES.
Potrivit CNAM, costul tratamentului unui pacient cu AVC trece de 120 de mii de lei. Tot în anul curent, numărul intervențiilor chirurgicale pentru AVC s-a majorat esențial, iar peste 200 de pacienți au avut acces la operații minim-invazive, realizate cu tehnologie de ultimă generație în cadrul programului „Tratamentul intervențional în AVC ischemic acut”. Pentru aceste intervenții, CNAM a alocat aproape 25 de milioane de lei, majoritatea pentru consumabilele necesare.
De asemenea, din fondurile AOAM este acoperit și tratamentul medicamentos al trombolizei, pentru care este utilizat un medicament costisitor – alteplasum, achitat suplimentar costului cazului tratat. În 2024, pentru acest medicament au fost planificate circa patru milioane de lei, sumă dublă față de anul trecut. În primele nouă luni ale acestui an, mai mult de 360 de pacienți au primit tratament trombolitic, cu o valoare de peste 4 milioane de lei.
Medicii susțin că până la 90% dintre accidentele vasculare pot fi prevenite prin atenția acordată factorilor de risc, cum ar fi hipertensiunea, tulburările de ritm cardiac, colesterolul crescut, fumatul, obezitatea, diabetul, lipsa activității fizice și o dietă necorespunzătoare.