UE crește cu 25% capacitatea de export a energiei electrice către R. Moldova și Ucraina

Chişinău, 29 oct. /MOLDPRES/. Operatorii de Sisteme de Transport (TSO) din Europa Continentală au convenit să mărească cu circa 25% capacitatea comercială cu Republica Moldova și Ucraina pentru perioada de iarnă 2024-2025, transmite MOLDPRES.

Potrivit ENTSO-E, decizia a fost aprobată în urma distrugerii unui număr semnificativ de centrale electrice din Ucraina și a previziunilor unui deficit mare de electricitate pentru sezonul de iarnă.

Rezultatele calculelor efectuate au permis creșterea limitelor de export de energie electrică la 2.100 megawați (MW), cu 400 MW mai mult decât în prezent.

Ministerul Energiei de la Chișinău a menționat că „această majorare semnificativă a capacității de export reprezintă un nou semn de solidaritate și de susținere puternică din partea comunității europene de TSO-uri față de Republica Moldova și Ucraina, grav afectate în urma războiului brutal al Federației Ruse”.

Noua limită de export va intra în vigoare la 1 decembrie 2024. Începând cu martie 2025, TSO-urile vor reevalua lunar capacitatea comercială între UE, Republica Moldova și Ucraina și o vor adapta la necesitățile și condițiile sistemului.

ENTSO-E este o rețea europeană a operatorilor de sisteme de transport de energie electrică. Cei 39 de OTS-uri membri, reprezentând 35 de țări, sunt responsabili pentru funcționarea sigură și coordonată a sistemului electroenergetic interconectat al Europei, cea mai mare rețea electrică interconectată din lume. În primăvara anului trecut, Republica Moldova și Ucraina au finalizat procesul de sincronizare la rețeaua energetică europeană ENTSO-E.

Pe parcursul anului 2023, SA Energocom a asigurat necesarul de energie electrică pentru consumatorii de pe malul drept al râului Nistru achiziționând energia de pe piața internă, de la Centrala termoelectrică Moldovenească din regiunea transnistreană, dar și din import. Energia electrică importată a constituit circa 6% (aproximativ 250 mii MWh). Aceasta a fost procurată de la Hidroelectrica, Nuclearelectrica și OPCOM din România, dar și de la Ucrhidroenergo din Ucraina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.