106 ani de la sfârșitul Primului Război Mondial

Cu ocazia Zilei Armistițiului (11 noiembrie), când marcăm împlinirea a 106 ani de la sfârșitul Primului Război Mondial, primarul Mihai Chirica a participat joi, 7 noiembrie, alături de reprezentanți ai Ambasadei Republicii Franceze la București, la o serie de ceremonii organizate la Careul Militar Francez din Cimitirul Eternitatea și la statuia generalului Henri Mathias Berthelot din curtea Teatrului Național „Vasile Alecsandri”.
🇫🇷 Din partea Ambasadei Republicii Franceze au participat M. Philippe Wieber (Prim-consilier), Lt.-colonel Pawel Wawrzyniak (adjunct al Atașatului Apărării) și slt. Aristide Lepoutre (CYRARD), delegația fiind completată de Radu Grădinaru, Consul Onorific al Franței la Iași, și Vincent Henri, directorul Institutului Francez Iași.
🙌 Discuțiile de la sediul Primăriei Municipiului Iași au vizat, printre altele, importanta creșterii investițiilor franceze în regiune, situația din Republica Moldova în contextul alegerilor prezidențiale și referendumului pentru aderarea la Uniunea Europeană, precum și planificarea renovării Cavoului Francez din Cimitirul Eternitatea.
⚔️ Cu 106 ani în urmă, după patru ani de război devastator, armistițiul încheiat între forțele beligerante pregătea Europa pentru – probabil – cea mai mare metamorfoză din istoria sa. Privind acum spre vremurile de atunci, trăim sentimente amestecate…
🇷🇴 Pe de o parte, suntem fericiți pentru că victoria aliaților și contextul istoric din urmă cu un secol a permis nașterea României Mari, adică Marea Unire a tuturor românilor într-un singur stat. Am meritat această biruință, fiindcă sacrificiile moldovenilor, muntenilor și ardelenilor au fost uriașe în timpul războiului, iar eroismul Armatei Române a fost pe măsura încercărilor pe care le-a avut de înfruntat.
🙌 Noi, ieșenii, mai avem un motiv de satisfacție. Devenit Capitală de război după căderea Bucureștiului, Iașul s-a ridicat la înălțimea așteptărilor, purtând vie speranța românilor în victorie și în întregirea neamului.
🔥 Pe de altă parte, suntem și triști, pentru că România Mare – România dodoloață, cum îi spuneau țăranii – nu a rezistat decât o generație, anumite teritorii fiind pierdute în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial – considerat de tot mai mulți doar o continuare a Marelui Război!
⚔️ Este greu de înțeles de ce clasa politică din perioadă interbelică, alcătuită totuși din oameni de reală calitate, patrioți veritabili școliți la cele mai bune universități ale Europei, nu a anticipat vremurile cumplite ce aveau să vină peste noi și mai ales de ce nu a investit masiv într-o armată profesionistă, capabilă să-și apere fără preget teritoriul și ființa națională!
🙏 Cred că sunt mai multe lecții pe care ar trebui să le ținem minte, dar voi menționa doar câteva: să nu uităm niciodată jertfa bunicilor și străbunicilor noștri, să ne arătăm gratitudinea față de aliați și să ne alegem conducătorii cu mai multă înțelepciune!”, a transmis primarul Mihai Chirica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.