FeaturedFluxNational

Guvernul, abilitat de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare

Senatul a adoptat, luni, proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare.

S-au înregistrat 69 de voturi „pentru”, 14 „împotrivă” şi 13 abţineri.

Proiectul de lege stabileşte următoarele domenii de reglementare pentru care Guvernul să fie abilitat să emită ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare: finanţe şi economie; dezvoltare, lucrări publice şi administraţie; agricultură; muncă şi solidaritate socială; digitalizare; sănătate; afaceri interne; transporturi şi infrastructură; investiţii şi proiecte europene; cultură; mediu; prorogarea sau modificarea unor termene prevăzute în acte normative cu putere de lege.

„Se stipulează, la art.1 din proiectul de lege, că, în temeiul art.115 alin. (1) din Constituţia României, Guvernul este abilitat ca, de la data intrării în vigoare a prezentei legi, dar nu înainte de încheierea celei de-a doua sesiuni ordinare a anului 2024, şi până la reluarea lucrărilor Parlamentului în prima sesiune ordinară a anului 2025, să emită ordonanţe în domenii care nu fac obiectul legilor organice”, se arată în raportul de admitere întocmit de Comisia juridică.

În conformitate cu prevederile art.115 alin (3) din Constituţie, în proiectul de lege se prevede că ordonanţele emise de Guvern vor fi supuse spre aprobare Parlamentului, potrivit procedurii legislative, până la reluarea lucrărilor Parlamentului în prima sesiune ordinară a anului 2025. Nerespectarea termenului atrage încetarea efectelor ordonanţei, potrivit proiectului de act normativ.

Senatorul USR Irineu Darău a criticat, în plen, proiectul de act normativ, pe motiv că viitorul Parlament ar trebui să dea această lege de abilitare.

„Un Guvern care nu va mai fi, un Parlament care va avea altă componenţă ar trebui să decidă atunci asupra acestor chestiuni. Ar trebui ca, la finalul lunii decembrie, după ce depun viitorii senatori şi viitorii deputaţi jurămintele, să dea această lege de abilitare pentru luna ianuarie, pentru Guvernul care va fi, fie că va fi interimar, fie că va fi nou învestit. Faptul că noi, la începutul lunii noiembrie, am avut pe repede înainte în comisii această lege pentru un Guvern şi o configuraţie parlamentară pe care nu o cunoaştem şi care nu există, mi se pare total anormal şi face parte din schingiuirea democraţiei româneşti”, a afirmat Darău.

În replică, senatorul PSD Robert Cazanciuc a susţinut că acest proiect legislativ este o procedură uzuală de a da Guvernului un instrument de lucru pe perioada vacanţei parlamentare.

„Este o procedură uzuală de a da Guvernului un instrument de a lucra, ca şi Parlamentul, pentru popor, dacă va fi nevoie, în vacanţă parlamentară. Noi aici reglementăm domenii în care se pot emite ordonanţe (…). Sigur că ne dorim cu toţii, mai ales în Parlament, ca indiferent de Guvern să nu se abuzeze de ordonanţe şi cred că în ultimul timp nu s-a abuzat de ordonanţe. Până la constituirea unui nou guvern, rugămintea e să votaţi responsabil”, a transmis Cazanciuc.

Senatul este primul for legislativ sesizat în acest caz. AGERPRES

Related Articles

Back to top button