Local

Mihai Chirica: Absența unei minime dreptăți după 1989 a născut o societate coruptă și derutată

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, cu sprijinul Ministerului Educației, prin Inspectoratul Școlar Județean Iași, și al Complexului Muzeal Național „Moldova” – Muzeul de Istorie a Moldovei, a organizat Forumul „Istoria comunismului și educație pentru democrație în România”.
„Oamenii învață foarte puțin din greșelile trecutului. Afirmația este adevărată și la nivel personal, fiindcă vedem destui indivizi care repetă toată viața aceleași greșeli, dar și la nivel istoric, deoarece popoarele, comunitățile, liderii fac deseori exact aceleași alegeri greșite ca predecesorii lor.
 Pornită din URSS, „ciuma roșie” a ajuns în România în 1944 odată cu tancurile rusești și cu trădătorii de neam. Sminteala demolatoare a comuniștilor a nimicit intelectualitatea proeuropeană, i-a deposedat pe țărani de pământurile strămoșești, a distrus burghezia care dezvoltase țara, a anihilat clasa mijlocie și i-a vândut ca pe animale pe românii de origine germană și evreiască.
 Nu a plătit nimeni pentru toate aceste crime, pentru că procesul lui Nicolae Ceaușescu din decembrie 1989, ca și identificarea și condamnarea unor foști șefi de lagăre comuniste au reprezentat și reprezintă prea puțin. Absența unei minime dreptăți după 1989 a născut o societate coruptă și derutată. Plătim și astăzi lipsa de curaj și de luciditate de după momentul 1989!
De aceea, nu cred însă că este prea târziu pentru a arăta generațiilor tinere cât de mult rău au făcut comuniștii acestei țări și cine au fost acești comuniști. Dar și cine au fost eroii – puțini, din păcate -, care au avut incredibilul curaj de a se opune comunismului.
Felicitări Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc pentru aceste lecții atât de necesare mai ales pentru tinerele generații!”, a transmis primarul Mihai Chirica.

Related Articles

Back to top button