Externe

Mandat CPI de arestare împotriva lui Netanyahu: Franţa menţionează „chestiuni de imunitate” pentru „anumiţi lideri”

Ministrul de externe francez, Jean-Noël Barrot, întrebat miercuri cu privire la posibilitatea arestării în Franţa a premierului israelian Benjamin Netanyahu, vizat de un mandat de arestare emis de Curtea Penală Internaţională (CPI), a menţionat posibile „chestiuni de imunitate” pentru „anumiţi lideri”, prevăzute în Statutul de la Roma, relatează AFP.

„Franţa acordă mare importanţă justiţiei internaţionale şi va aplica legislaţia internaţională, care se bazează pe obligaţiile sale de a coopera cu CPI”, a spus Barrot la franceinfoTV, subliniind în acelaşi timp că statutul instanţei „tratează chestiuni de imunitate pentru anumiţi lideri”.

„În cele din urmă, rămâne la latitudinea autorităţii judiciare să decidă”, a adăugat el.

Un articol din Statutul de la Roma, care stă la baza înfiinţării CPI, abordează problema imunităţii pentru liderii ţărilor care nu recunosc curtea, dar rămâne deschisă diverselor interpretări.

După anunţul CPI privind emiterea mandatului de arestare care îl vizează pe Netanyahu pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii, Franţa a repetat că îşi va respecta obligaţiile conform dreptului internaţional, însă fără a spune clar dacă l-ar aresta pe premierul israelian dacă acesta va veni în Franţa.

O poziţie mai vagă decât alte ţări, precum Italia şi Regatul Unit, care au anunţat imediat că îşi vor respecta obligaţiile faţă de CPI.

Într-o declaraţie publicată marţi, ţările G7 au declarat că îşi vor respecta obligaţiile „respective” faţă de instanţă.

Curtea Penală Internaţională, la care Israelul nu a aderat şi pe care Statele Unite nu o recunosc, a emis săptămâna trecută mandate de arestare împotriva lui Benjamin Netanyahu, fostului său ministru al apărării Yoav Gallant şi a şefului aripii armate a grupării Hamas, Mohammed Deif, pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii. AGERPRES

Related Articles

Back to top button