Senzatia de gust amar in gura dimineata
Gustul amar care apare dimineata la trezire este cauzat de uscarea mucoasei orale ca urmare a diminuarii sintezei de saliva pe durata noptii. Saliva previne inmultirea exagerata a bacteriilor la nivelul cavitatii bucale, persoanele cu gura uscata sau cele cu xerostomie pot percepe o senzatie de gust amar dimineata la trezire, ca urmare a acumularii de metaboliti secundari, generati de catre microorganismele bacteriene ce intra in alcatuirea microbiotei orale.
Fumatul si igiena orala necorespunzatoare favorizeaza inmultirea bacteriilor cu aparitia, in timp, a cariilor si a afectiunilor gingivale care pot genera aparitia unui gust neplacut in gura, in special la primele ore ale diminetii.
Senzatia de gust amar in gura dupa masa
Gustul amar perceput postprandial se poate datora unui reflux gastro esofagian care favorizeaza ascensionarea continutului gastric inapoi in esofag. Atat boala de reflux gastroesofagian, cat si refluxul gastric ocazional, pot genera gust amar in gura, alaturi de alte manifestari care pot include:
- Pirozis (arsuri retrosternale)
- Tuse uscata
- Dificultati de deglutitie (inghitire).
Ce alte afectiuni medicale poate ascunde gustul amar in gura?
- Candidoza orala poate genera senzatia de gust amar, alaturi de constituirea de depozite albe specifice la nivelul cavitatii bucale, eritem al mucoasei bucale si durere, in special in timpul masticatiei.
- Anumite patologii neurologice de tipul sclerozei laterale amiotrofice, epilepsiei, sclerozei multiple, tumorilor cerebrale, paraliziei Bell si dementei pot genera leziuni nervoase cu alterarea simtului gustului, ca urmare a transmiterii deficitare a informatiei de la nivelul receptorilor linguali la nivelul sistemului nervos central.
- Infectiile in sfera ORL si sinuzitele asociate racelilor banale pot fi insotite de aparitia unui gust amar in contextul inflamatiei care afecteaza inclusiv receptorii gustativi de pe suprafata limbii.
- Patologiile oncologice pot necesita administrarea anumitor tipuri de terapii (chimioterapie, radioterapie) ce pot avea ca efect secundar aparitia disgeuziei (gust neplacut in gura), inclusiv a senzatiei de gust amar.
- Afectiunile biliare si hepatice pot genera senzatia de gust amar numai in situatia in care continutul biliar ajunge la nivelul cavitatii gastrice si este eliminat prin varsaturi repetate. In conditii fiziologice, bila este deversata postprandial direct la nivelul intestinului subtire si nu cauzeaza aparitia unui gust amar decat in prezenta unei dischinezii biliare, litiaze biliare sau pancreatite in evolutie.
- Afectiunile renale pot cauza aparitia disgeuziei si a tulburarilor olfactive, in special la pacientii dializati, ca urmare a acumularii de toxine la nivelul organismului si al efectului acestora asupra structurilor nervoase implicate transmiterea informatiilor receptionate de receptorii gustativi.
Deficitele de vitamina B12 si Zincpot cauza aparitia gustului amar in contextul proceselor inflamatorii de la nivelul cavitatii bucale (glosita).
Simptome asociate gustului amar pe care sa nu le ignoram
Cateva dintre manifestarile clinice in prezenta carora este indicata prezentarea la medic pentru investigarea cauzelor care determina aparitia acestui tip de disgeuzie sunt:
- Senzatia de greata si/sau varsaturile care preced instalarea gustului amar
- Pirozisul
- Raguseala
- Durerea dentara
- Otalgia
- Durerea sinusala
- Febra
- Tulburarile de deglutitie
- Fasciculatiile musculare
- Spasticitatea
- Disartria
- Tulburarile de tranzit intestinal
- Icterul
- Disconfortul algic abdominal .
Alimente care pot determina senzatia de gust amar
Alimentele picante, citricele (lamai, portocale, grapefruit, mandarine, sweetie) si fructele cu aciditate crescuta (rosii), cafeaua, alcoolul si ceaiurile (ceai verde, negru) pot cauza aparitia unui gust amar prin cresterea aciditatii gastrice care altereaza pH ul cavitatii bucale. Consumul cu moderatie al acestor alimente si bauturi diminueaza senzatia de gust amar, in special in conditiile mentinerii unei igiene orale corespunzatoare.
Gustul amar – efect secundar al unor medicamente
Principalele preparate medicamentoase care pot cauza aparitia unui gust amar include:
- Alopurinolul utilizat pentru tratarea gutei
- Metforminul administrat diabeticilor
- Anumite antibiotice (claritromicina, metronidazol, tetraciclina)
- Captoprilul-antihipertensiv si litiul prescris pacientilor cu afectiuni psihiatrice.
- Suplimentele alimentare pe baza de calciu, vitamina D, fier si multivitaminele prenatale constituie alte preparate farmacologice care pot avea ca efect secundar aparitia disgeuziei temporare care dispare insa la sistarea tratamentului.
Tratament gust amar in gura
Tratamentul gustului amar este etiologic si are ca scop indepartarea cauzei care ii determina aparitia prin schimbarea stilului de viata necorespunzator si/sau al obiceiurilor alimentare si diagnosticarea patologiilor subiacente care genereaza acest tip de disgeuzie.
Reprezinta principalele schimbari ale stilului de viata prin intermediul carora poate fi diminuata senzatia de gust amar:
- Igiena orala adecvata
- Hidratarea corespunzatoare
- Evitarea fumatului
- Evitarea consumului de alimente acide sau puternic condimentate si al celor care pot favoriza refluxul acid.
In functie de particularitatile fiecarui caz in parte, gustul amar din gura poate fi indepartat prin tratarea infectiilor dentare, ORL si respiratorii, a candidozelor orale, managementul chirurgical sau medicamentos al pacientilor cu boala de reflux gastroesofagian ori afectiuni biliare, afectiuni tumorale sau tulburari endocrine.
Sursa: www.medicover.ro