Profesorul Martin Lee Chalfie, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie, va fi prezent, luni, în Aula „Alexandru Tzaicu” din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr.T.Popa” din Iaşi, pentru a ţine prelegerea „The Continuing Need for Useless Knowledge”.
Potrivit reprezentanţilor UMF Iaşi, evenimentul se desfăşoară în cadrul simpozionului ştiinţific intitulat „Semicentenarul Nobelului românesc – 50 de ani de la conferirea Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină profesorului George Emil Palade”.
„Este o mare onoare pentru întreaga noastră comunitate academică să îl avem alături, cu ocazia celebrării a 145 de ani de la înfiinţarea universităţii noastre, pe distinsul profesor Martin Chalfie, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie. Prezenţa sa, într-un an în care marcăm şi semicentenarul premiului Nobel acordat lui George Emil Palade, unul dintre cei mai străluciţi savanţi ai medicinei moderne, subliniază valorile care ne ghidează: excelenţa, inovaţia şi deschiderea către ştiinţa globală”, a declarat Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi.
Profesorul Martin Lee Chalfie este un neurobiolog cunoscut pentru contribuţiile sale remarcabile în biologia moleculară şi pentru dezvoltarea utilizării proteinei fluorescente verzi (GFP) ca marker genetic, o tehnologie revoluţionară pentru studiul proceselor biologice.
Profesorul Martin Lee Chalfie s-a născut pe 15 ianuarie 1947, în Chicago, Illinois, şi a studiat la Universitatea Harvard, unde şi-a obţinut diploma de licenţă în biochimie. Este profesor la Universitatea Columbia, unde a condus cercetări inovatoare asupra expresiei genelor şi dezvoltării celulare.
În 2004, a fost ales membru al Academiei Naţionale de Ştiinţe din Statele Unite ale Americii.
În 2008, a primit Premiul Nobel pentru Chimie, alături de Osamu Shimomura şi Roger Y. Tsien.
În 2015, a semnat Declaraţia de la Mainau privind schimbările climatice, alături de alţi 75 de laureaţi Nobel, declaraţie care a fost înmânată preşedintelui Republicii Franceze de atunci, Francois Hollande, în cadrul summitului COP21 privind schimbările climatice, desfăşurat la Paris.
A publicat peste 100 de articole, dintre care cel puţin 25 au peste 100 de citări fiecare. Studiul său, „Green fluorescent protein as a marker for gene expression”, se numără printre cele mai citate 20 de lucrări din domeniul Biologiei Moleculare şi Geneticii. AGERPRES