FeaturedFluxNational

Ministerul Mediului: Nu există riscul ca o poluare semnificativă cu petrol să ajungă în partea de vest a Mării Negre

Nu există riscul ca o poluare semnificativă cu petrol să ajungă în partea de vest a Mării Negre şi să pună în pericol apele teritoriale româneşti, în urma accidentului produs duminică în Marea Neagră, unde două nave încărcate cu produse petroliere sunt avariate în zona Strâmtorii Kerci, a anunţat luni seara Ministerul Mediului.

Ministrul de resort, Mircea Fechet, a convocat, luni după-amiaza, o întâlnire de lucru având ca subiect accidentul din Marea Neagră, produs în urma unei furtuni puternice în Marea Neagră, pe culoarul Kerci, spre Marea Azov.

„Ne-am consultat în cadrul acestei întâlniri cu specialiştii din Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, INHGA, Poliţia Română, Paza de Coastă, Apele Române – ABA Dobrogea-Litoral şi Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare Marină Grigore Antipa, în ceea ce priveşte posibilitatea ca unda de poluare să ajungă în apele teritoriale româneşti ale Mării Negre, sau cum poate afecta unda de poluare ţara noastră. Sunt în contact, încă de la primele ore ale dimineţii, cu ministrul Mediului şi Apei din Bulgaria, Petar Dimitrov, şi cu Svitlana Grynchuk, ministrul Protecţiei Mediului şi Resurselor Naturale al Ucrainei. Din informaţiile pe care le avem până în acest moment, nu există riscul ca o poluare semnificativă cu petrol să ajungă în partea de vest a Mării Negre şi să pună în pericol apele teritoriale româneşti”, a explicat ministrul Mediului, într-o postare pe pagina de Facebook a instituţiei.

Potrivit acestuia, având în vedere că accidentul a avut loc pe culoarul Kerci, spre Marea Azov, specialiştii consideră că pe această zonă nordică a Mării Negre de legătură cu Marea Azov, curenţii au direcţia principală în sens invers acelor de ceasornic, aşa că deplasarea este întârziată, posibilitatea de a ajunge în zona litoralului românesc fiind infimă.

„Specialiştii de la ABADL monitorizează prin cele 9 staţii hidrometrice de coastă şi cele 7 profiluri hidrologice de larg, de 3 ori pe zi, direcţia şi viteza curenţilor marini”, a precizat Mircea Fechet.

Ministrul Mediului va avea noi discuţii, luni seara, cu omologii săi, bulgar şi ucrainean, pentru a analiza evoluţia situaţiei şi ultimele informaţii disponibile. AGERPRES

Related Articles

Back to top button