Cultura

Proiectul HUMAN SCALE va reprezenta România la cea de-a 19-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Arhitectură – la Biennale di Venezia

 

În data de 9 ianuarie 2025, la sediul Uniunii Arhitecților din România, a avut loc cea de-a doua etapă de evaluare a  proiectelor înscrise la Concursul național pentru selectarea proiectului care va reprezenta România la cea de-a 19-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură – la Biennale di Venezia.

Comisia de selecție a evaluat cele trei proiecte calificate în etapa a II-a, acordând punctaje pentru criteriile prevăzute în Regulamentul de organizare a Concursului, respectiv:

– unitatea conceptului pentru ambele spații;

– fezabilitatea proiectului: posibilitatea de realizare practică (montare, demontare şi transport) şi încadrarea în bugetul estimat (raportul între costurile estimate şi rezultatele așteptate;

– relevanța/oportunitatea costurilor propuse pentru implementarea proiectului);

– strategia de promovare a proiectului în cadrul Bienalei şi în afara acesteia.

 

În urma centralizării punctajelor acordate de către fiecare membru al Comisiei, a fost desemnat câștigător, cu un punctaj de 91,14, proiectul HUMAN SCALE.

 

Conform motivării, Comisia de selecție a apreciat proiectul „Human Scale” pentru abordarea unei teme mai rar analizate în arhitectura contemporană, dar atât de esențială de-a lungul istoriei arhitecturii, și anume desenul de arhitectură, care s-a desprins din artele plastice, ca instrument de comunicare a proiectelor și care a avut o evoluție independentă, mai ales începând cu secolul al XX-lea. Explorarea desenului de arhitectură ca formă de gândire și conectarea acestuia cu temele modernității și post-umanismului subliniază relevanța unei arhitecturi centrate pe oameni și pe conexiunile lor esențiale cu spațiul. Expoziția studiază zona de suprapunere dintre artele vizuale și arhitectură, printr-un dialog între desenele arhitecților români din secolul al XX-lea și opera artistului Vlad Nancă, cunoscut pentru lucrările lui care prelucrează elementele și detaliile arhitecturii construite din a doua parte a secolului trecut, folosind de asemenea ca puncte de referință și de limbaj desenele de arhitectură ale arhitecților aceleași perioade. Ambele spații expoziționale prezintă o colecție impresionantă de desene de arhitectură semnate de arhitecți români celebri moderni și contemporani. Prin jocul subtil dintre siluetele umane, umbrele vizitatorilor și spațiile translucide, proiectul transformă pavilionul într-un loc viu, în care umanitatea devine protagonistul principal al unui discurs despre intuiție, memorie și perspectivă. Explorarea desenului de arhitectură ca formă de gândire și conectarea acestuia cu temele modernității și post-umanismului subliniază relevanța unei arhitecturi centrate pe oameni și pe conexiunile lor esențiale cu spațiul.

 

Proiectul care a obținut locul al doilea, cu 82,29 de puncte, este LANDSCAPES OF CARE WITH WILDFLOWERS.

 

Proiectul „Peisaje ale îngrijirii cu flori de câmp” explorează spațiile domestice colective postsocialiste, subliniind transformarea lor prin practici de îngrijire ecologică și socială, respectiv evidențiind rolul balcoanelor și curților urbane ca spații ale rezilienței și conexiunii cu natura. Juriul a apreciat sensibilitatea propunerii, precum și dedicația de a ilustra cum grija pentru mediul în care trăim este fundamentală pentru viitorul nostru ca societate. Arhitectura este o parte indivizibilă de viața noastră cotidiană, iar proiectul propus ilustrează acest lucru prin prisma unui tip de micro-spații ce transformă fragilitatea în reziliență, conectare și grijă. Proiectul reafirmă rolul arhitecturii în regândirea relației dintre memorie, comunitate și natură, aliniindu-se temei Bienalei despre imaginația colectivă și adaptabilitate.

 

Locul al treilea a revenit proiectului NEW HERITAGE, cu un punctaj de 75,86.

 

Juriul a apreciat ideea prin care patrimoniul cultural poate fi reinterpretat și integrat în practici arhitecturale contemporane, oferind în același timp soluții sustenabile pentru viitor. Proiectul explorează relația dintre arhitectură, peisaje culturale și comunitate, aducând în prim-plan un dialog captivant între tehnologiile moderne și tradițiile locale, creând o punte între trecut și viitor. Fiecare element al expoziției este gândit să ofere o experiență imersivă și educativă, de la designul adăpostului-experiment, care evidențiază utilizarea materialelor naturale și tehnicilor tradiționale, până la prezentarea sensibilă a peisajelor culturale din România prin imagini, machete și instalații artistice. Promovarea conceptului de „slow turism” subliniază importanța sustenabilității și a intervențiilor creative care respectă ecologia, cultura și comunitățile locale. Prin integrarea componentelor multimedia și a unor inițiative educative, proiectul oferă vizitatorilor nu doar o incursiune vizuală impresionantă, ci și o invitație activă de a redescoperi și de a valorifica patrimoniul natural și cultural românesc.

 

Uniunea Arhitecţilor din România va acorda următoarele premii:

 

Premiul I, pentru proiectul câștigător, în valoare de 6500 lei/net;

Premiul II, pentru proiectul situat pe locul II, în valoare de 4500 lei/net;

Premiul III, pentru proiectul situat pe locul III, în valoare de 3500 lei/net.

 

Participanții la etapa a II-a a Concursului pot depune contestații privind exclusiv modalitatea în care a fost respectat regulamentul de organizare a Concursului, conform art. 9 din Regulamentul de organizare a Concursului, la sediul Uniunii Arhitecților din România din str. Jean Louis Calderon nr. 48, sector 2, 020038 București sau online, prin e-mail, la adresa bav2025@uniuneaarhitectilor.ro până la data de 10 ianuarie 2025, ora 17:00.

Acestea vor fi analizate şi soluționate până la data de 14 ianuarie 2025 de către Comisia de soluționare a contestațiilor. Anunțarea câștigătorului va avea loc în urma soluționării contestațiilor, în data de 14 ianuarie 2025.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button