Basarabia

Magistrații Curții Constituționale au admis parțial trei sesizări referitoare la controlul constituționalității unor prevederi legate de vetting

Moldpres: Magistrații Curții Constituționale au admis parțial astăzi trei sesizări referitoare la controlul constituționalității unor prevederi din Legea nr. 65 din 30 martie 2023 și din Legea nr. 252 din 17 august 2023, comunică MOLDPRES.

Președinta Curții, Domnica Manole, a anunțat, în cadrul unui briefing, că astăzi înaltul for s-a pronunțat în privința sesizărilor depuse de mai mulți deputați.

„În cadrul examinării fondului sesizărilor care au făcut obiectul hotărârii pe care a pronunțat-o astăzi, Curtea a abordat șase chestiuni principale. Așadar, Curtea a notat că judecătorii și procurorii care și-au dat demisia după 20 de zile de la notificarea despre inițierea evaluării nu mai pot beneficia de garanțiile sociale acordate în cazul unei demisii obișnuite. Aceștia sunt privați de indemnizație unică de concediere, de dreptul la pensie specială și de dreptul de a se angaja în funcțiile de demnitate publică. Curtea a reținut că prevederile legale în discuție nu presupun în sine o încălcare a independenței judecătorilor sau a principiului separației puterilor. Această regulă, stabilită de Parlament, urmărește mai curând să asigure buna desfășurare a procedurii de evaluare prin delimitarea subiecților care participă la procedura de evaluare de cei care nu participă ca urmare a depunerii cererii de demisie. Această regulă mai urmărește să asigure că participarea la procedura de evaluare reprezintă o chestiune voluntară a subiectului. De asemenea, Curtea a observat că decizia legislatorului de a nu asimila Comisia de evaluare cu autoritate publică, în sensul Codului administrativ, trebuie privită în contextul rolului acestei entități în procedura de evaluare. În linii generale, comisia de evaluare întocmește un raport de evaluare care nu produce vreun efect juridic în privința subiectului evaluat. Acesta este trimis Consiliului Superior al Magistraturii sau Consiliului Superior al Procurorilor, care au competența să-l accepte sau să-l respingă. Consiliile sunt cele care decid cu privire la promovarea sau nepromovarea evaluării judecătorilor și procurorilor”, a menționat Manole.

Prin urmare, Curtea a reținut că există suficiente garanții procedurale din perspectiva accesului la justiție și nu există vreo aparență de încălcare a articolului 20 din Constituție.

Domnica Manole a precizat că înaltul for a analizat și interdicția aplicată subiecților care nu au trecut evaluarea de a exercita funcțiile de judecător, procuror și alte funcții de demnitate publică.

„Cu privire la caracterul proporțional al acestei interdicții, Curtea a subliniat că domeniul ei de aplicare vizează doar unele funcții din sectorul public, care implică un standard înalt de integritate și un grad înalt de răspundere. Prevederea contestată nu îi împiedică pe subiecții care nu au trecut evaluarea să-și continue activitatea în domeniul juridic în sectorul privat. Referitor la lipsirea subiecților care nu au promovat evaluarea de dreptul la indemnizația unică de concediere, Curtea a notat că legea condiționează plata indemnizației unice de concediere de demisia onorabilă, în cazul judecătorilor, și de un comportament care nu afectează prestigiul Procuraturii. Astfel, subiecții care nu au trecut evaluarea și au fost eliberați din funcție în legătură cu aceasta nu mai întrunesc condițiile legale pentru a li se achita indemnizația unică de concediere. De asemenea, Curtea a mai reținut că nepromovarea evaluării conduce la concluzia că subiectul evaluării nu îndeplinește sau încetează să mai îndeplinească condițiile legale prevăzute de legislația națională pentru acordarea pensiei speciale, pe baza prevederilor contestate. Lipsirea subiecților care nu au promovat evaluarea de dreptul la pensie specială nu conduce la pierderea mijloacelor de existență, deoarece prevederile contestate le permit acestor categorii de persoane să beneficieze de pensia pentru limită de vârstă, în condițiile generale”, a conchis Manole.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button