Teatrul Luceafarul Iasi, instituție de spectacole care aniversează 75 de ani de existență, a pus la cale o nouă întâlnire care să concentreze atenția generală asupra performanțelor sale și a direcțiilor artistice actuale, pe lângă activitatea curentă de creație spectacole.
După „Primul spectator al lui 2025”, care a evidențiat și răsplătit cel dintâi cumpărător al unui bilet la teatru, un alt demers inedit va atrage curiozitatea publicului. „Luceafărul, prin telescop” este un eveniment interactiv care va debuta la finele acestei săptămâni și va stabili o ingenioasă legătură între astronomie și arta teatrului.
”Vom oferi fanilor oportunitatea să afle de ce numele Teatrului nostru este Luceafărul, scop în care îi invităm să asculte o poveste frumoasă cu informații succinte despre noi, despre planeta Venus, iar apoi să vadă prin lentilă astrul ceresc cunoscut în limbaj popular ca Luceafărul. În subtext, îi îndemnăm pe participanți să privească spre stele, să viseze, să îndrăznească, să fie creativi.”, precizează teatrologul Oltița Cîntec, managerul interimar al instituției.
Proiectul este realizat în colaborare cu fizicianul Radu Emanuel și va consta într-o introducere despre planetele care se pot vedea în acest moment al anului pe bolta cerească, completată cu scurte informații legate de istoria Teatrului pentru Copii și Tineret ieșean. Va urma o secvență interactivă, în care participanții vor putea ține în brațe, la propriu, replici la scară redusă ale Pământului, Soarelui, Marte și Venus, pentru a înțelege mai bine mecanismele astronomice.
Seara se va încheia pe platforma din fața Teatrului, unde participanții vor putea admira Luceafărul prin telescop. Primele vizionări sunt programate sâmbătă, 25 ianuarie, și duminică, 26 ianuarie, ora 17.30. Seria întâlnirilor va continua în funcție de condițiile meteorologice.