Autonom listează la Bursa de Valori Bucureşti cea de-a doua emisiune de obligaţiuni
”Autonom Services SA, cea mai mare companie românească independentă de pe piaţa soluţiilor de mobilitate, listează la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) o nouă emisiune de obligaţiuni nominative, neconvertibile şi negarantate, în valoare totală de 30 de milioane de euro. Aceste obligaţiuni, cu simbolul bursier AUT29E, sunt corelate cu obiective de sustenabilitate, făcând parte din strategia dezvoltată de Autonom odată cu precedenta listare de obligaţiuni, din 2021”, arată un comunicat transmis BVB.
Până în prezent, Autonom a avut alte două listări de obligaţiuni la BVB: în anul 2021 au fost listate obligaţiunile în valoare de peste 48 de milioane de euro, fiind cea mai mare emisiune de obligaţiuni a unei companii antreprenoriale româneşti pe piaţa de capital locală, cu simbolul bursier AUT26E, scadentă la 23 noiembrie 2026, iar în 2019 a avut loc prima listare de obligaţiuni a companiei, cu simbolul AUT24E, ajunsă la maturitate anul trecut.
Obligaţiunile cu valoare nominală unitară de 1.000 de euro şi dobândă anuală fixă de 6,14% se tranzacţionează, începând de astăzi, pe Piaţa Reglementată a Bursei şi vor atinge maturitatea pe 26 noiembrie 2029. Plasamentul privat care a avut loc în luna noiembrie 2024 s-a adresat exclusiv investitorilor instituţionali si profesionişti.
”Este o încântare şi o reuşită deopotrivă să vedem compania românească Autonom că revine la Bursa de Valori Bucureşti cu cea de-a treia emisiune de obligaţiuni. Cu fiecare nouă listare, piaţa de capital se dovedeşte capabilă să sprijine companiile antreprenoriale locale să-şi atingă obiectivele de creştere şi expansiune. Autonom s-a remarcat în anul 2021 prin emisiunea de obligaţiuni corelate cu obiective de sustenabilitate, fiind prima companie listată la bursă care deschide acest drum. Ne aşteptăm la un parcurs promiţător şi obiective îndeplinite cu succes şi în ceea ce priveşte actuala emisiune de obligaţiuni”, a declarat Adrian Tănase, CEO Bursa de Valori Bucureşti.
Noua emisiune de obligaţiuni este corelată cu obiectivele de sustenabilitate asumate de Autonom, incluzând reducerea mediei emisiilor de carbon ale flotei operaţionale de autoturisme cu 30% până în 2028 şi, pe termen lung, cu 55% până în 2030, conform strategiei publicate în 2021 şi actualizate în 2024.
”Orientarea companiei Autonom către sustenabilitate este întărită de noua emisiune de obligaţiuni care deserveşte strategia începută în 2021 şi actualizată anul trecut. Admir impactul pozitiv pe care Autonom, cu consecvenţă şi profesionalism, îl aduce în societate. Totodată, este o mare satisfacţie că Bursa de Valori Bucureşti reprezintă pentru Autonom un partener de nădejde în consolidarea poziţiei de afacere antreprenorială de vârf în România şi, împreună, susţin şi dezvoltă economia locală zi de zi”, a menţionat Radu Hanga, preşedinte BVB.
Listarea obligaţiunilor a fost realizată cu sprijinul BRD Groupe Société Générale, în calitate de Coordonator Unic al Programului şi Agent de structurare a obligaţiunilor corelate cu obiective de sustenabilitate, şi al BT Capital Partners în calitate de Manager/Grup de distribuţie. Casa de avocatură RTPR a fost consultantul legal al tranzacţiei, iar EY Romania auditorul financiar al emitentului.
„Suntem onoraţi să deschidem seria listărilor pe Bursa de Valori Bucureşti în 2025, un an care se anunţă provocator din punct de vedere economic. Acest moment marchează încă un pas important în angajamentul nostru de a dezvolta o afacere responsabilă, orientată către performanţă şi sustenabilitate pe termen lung, iar investiţia ne va ajuta să ne continuăm misiunea de a reduce media emisiilor de carbon. Totodată, ne va ajuta să valorificăm oportunităţile de creştere a companiei în piaţa de mobilitate, curente şi viitoare.” a declarat Dan Ştefan, co-fondator Autonom.
Pe lângă angajamentul companiei de reducere a amprentei de carbon a flotei pe care o administrează, cu 55% până la finalul anului 2030, emitentul şi-a luat şi angajamentul de a promova egalitatea de gen prin cresterea procentului reprezentării feminine la nivelul de managament al societăţii, la 46% până la finalul anului 2030.
“Suntem mândri să sprijinim emitenţii şi mai ales cei recurenţi, care au demonstrat capacitatea de a atrage interesul investitorilor şi de a menţine un ritm bun de finanţare prin intermediul pieţei de capital. În condiţiile date, în care contextul volatil şi incertitudinea sunt noţiuni la care investitorii trebuie să-şi adapteze deciziile de investiţii, proiectele de finanţare sustenabilă pentru afaceri solide sunt un reper important. Astfel, Autonom Services continuă să livreze rezultate robuste, iar lansarea la tranzacţionare a ultimei emisiuni de obligaţiuni vine în continuarea unei relaţii sănătoase cu Bursa de Valori Bucureşti”, a spus Vlad Pintilie, director general adjunct, BT Capital Partners.
Înfiinţată în 2006 în Piatra Neamţ de antreprenorii Marius şi Dan Ştefan, Autonom este un furnizor integrat de soluţii de mobilitate şi finanţare. Autonom operează o reţea unică de 52 de agenţii cu sediul în peste 30 de oraşe din România şi Ungaria. Grupul oferă un portofoliu diversificat de servicii atât pentru clienţi corporate, cât şi pentru clienţi persoane fizice, incluzând închirieri de autoturisme pe termen scurt şi mediu, leasing operaţional, servicii de transferuri cu şofer, închiriere temporară de flote auto, gestionarea flotei, asistenţă rutieră, spălătorie auto, precum şi închiriere de echipamente. În toate diviziile, Autonom are peste 600 de angajaţi şi operează o flotă de peste 16.000 de maşini.
BVB este singurul operator de pieţe de valori mobiliare din România. BVB, companie listată pe propria piaţă din anul 2010, face parte din Grupul BVB care cuprinde Depozitarul Central, responsabilă pentru operaţiunile de registru şi decontare în România, iar din 2019 contrapartea centrală CCP.RO, instituţie care va prelua funcţia de compensare a tranzacţiilor cu valori mobiliare în România şi care va contribui la relansarea pieţei de produse derivate. BVB administrează două pieţe distincte, Piaţa Reglementată şi Sistemul Multilateral de Tranzacţionare, pe care sunt listate o varietate de instrumente financiare precum acţiuni, obligaţiuni, unităţi de fond, certificate, produse structurate, drepturi de preferinţă.
Sursa: www.news.ro