Educatie

 Standardele minimale pentru conferirea titlurilor de conferențiar și profesor universitar și a atestatului de abilitare au fost adoptate

Standardele minimale naționale pentru conferirea titlului de conferențiar, a titlului de profesor universitar și a atestatului de abilitare au fost adoptate printr-un ordin de ministru publicat, marți, 12 februarie n Monitorul Oficial. Ele sunt adoptate la aproape un an după ce au fost puse în consultare și vor fi aplicate tot cu întârziere de un an. Edupedu.ro prezintă, mai jos, cele trei seturi de standarde.
  • Ele au stârnit critici încă din ziua publicării – vezi cazul lui Claudiu Tufiș, conferențiar în cadrul Facultății de Științe Politice a Universității din București, care a semnalat, pe Facebook, faptul că „la criteriile de la sociologie pentru conferențiar au scris că sunt pentru profesor”, că „indicatorii sunt aceiași, diferă doar criteriile pentru conf/prof/abilitare”, dar documentul este astfel organizat încât „a rezultat un OM (ordin de ministru – n.red.) cu 310 pagini în loc să fie unul de 150 de pagini”.

Standardele minimale au fost puse în dezbatere inițial în martie 2024, apoi consultarea publică a fost reluată în iunie 2024. Ele au stârnit numeroase critici cât timp au stat în transparență – vezi între altele aiciaici sau aici.

În forma de atunci, era prevăzut ca aceste standarde să se aplice începând din anul universitar 2025-2026. Ordinul adoptat prevede, însă, că ele vor fi aplicate începând cu anul universitar 2026-2027.

Potrivit ordinului, „standardele minimale naționale necesare și obligatorii pentru conferirea titlului de conferențiar și a celui de profesor din învățământul superior, precum și a atestatului de abilitare reprezintă un set de 35 de standarde specifice pe grupe de domenii arondate comisiilor de specialitate ale Comisiei Naționale de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare” – CNATDCU .

  • Ordinul prevede că „în raport cu misiunea și necesitățile academice proprii, instituțiile de învățământ superior și Academia Română pot adopta standarde proprii”, la elaborarea cărora vor avea în vedere „ca acestea să se situeze peste nivelul minim al standardelor naționale aplicate prin prezentul ordin”.

Documentul a fost publicat în Monitorul Oficial după ce standardele minimale necesare și obligatorii pentru conferirea titlului de doctor au fost publicate pe 29 ianuarie. Acestea fuseseră puse în consultare alături de cele pentru titlurile de conferențiar și profesor și cele pentru abilitare, dar au fost separate în cele din urmă. Aceste standarde pentru diploma de doctor se vor aplica pentru doctoranzii înmatriculați începând cu anul universitar 2025-2026.

www.edupedu.ro

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button