CulturaFeaturedFlux

LUNA SCULPTORILOR ROMÂNI, ediția a V-a

 

 

Ziua Națională a Culturii dedicată lui Constantin Brâncuși este celebrată la Iași prin Luna Sculptorilor Români – cel mai important eveniment dedicat sculpturii din România, organizat de Ateneul Național din Iași, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași. Ajuns la cea de-a V-a ediție, proiectul se va desfășura în perioada 19 februarie – 19 martie, în colaborare cu numeroase instituții de cultură partenere. Pe principalele artere pietonale ale orașului vor fi expuse lucrări de renume internațional, alături de cele mai recente creații ale artiștilor contemporani din România și Republica Moldova.

Peste 250 de sculpturi vor fi vernisate în cadrul celor 35 de expoziții personale și colective, iar 53 de opere urmează a fi amplasate temporar în spațiu liber, transformând orașul într-un veritabil circuit cultural. Maeștri ai artei, alături de creatori tineri, reprezentanți ai școlii românești de sculptură, curatori și operatori din sfera culturii vor prezenta publicului ieșean creații reprezentative într-un efort susținut de radiografiere și documentare a fenomenului sculpturii moderne și contemporane. Intrarea este gratuită, oferind, astfel, tuturor iubitorilor de artă oportunitatea de a descoperi talentul și imaginația artiștilor.

În ediția din 2025, Iașul va fi transformat într-un veritabil loc de întâlnire al artei contemporane, cu lucrări ce vor fi expuse în cele mai prestigioase instituții de cultură ale orașului. Aeroportul Iași, Muzeul Național al Literaturii Române, Galeria Facultății de Arhitectură se alătură spațiilor de expunere LSR, precum: Galeria Ateneului Național din Iași, Palatul Culturii, Muzeul Mitropolitan, Centrul Internațional de Artă Contemporană – Baia Turcească, Muzeul Unirii, Palatul Roznovanu, Muzeul Municipal „Regina Maria”, Palatul Braunstein și Casa Universitarilor din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza”. De asemenea, vor fi organizate expoziții speciale în galerii celebre precum Galeria Pallady, Galeria Drossu, Galeria Octav Băncilă, Galeria La Geam, Arcada Central Art Space și ArtEast Gallery, într-o colaborare fructuoasă cu Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Iași.

Grădina Palas, Esplanada Palatului Culturii, Palas Campus, Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, Piața Unirii, Strada Lăpușneanu și Bulevardul Carol I vor găzdui timp de o lună sculpturi monumentale, invitând publicul larg la introspecție, într-un demers educativ și interactiv de familiarizare cu estetica artei contemporane. Astfel, ediția din acest an a Lunii Sculptorilor Români, va constitui o desfășurare de evenimente fără precedent în ceea ce privește amploarea și diversitatea proiectelor expoziționale, contribuind considerabil la dezvoltarea turismului cultural din orașul Iași.

Ediția a V-a a proiectului LSR, va aduce în fața publicului lucrări de referință ale unor mari maeștri ai sculpturii moderne, printre care: Ion Jalea, Boris Caragea și Richard Hette (partener: Muzeul de Artă din Constanța), Marcel Guguianu și Paul Neagu (partener: Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad), dar și ale unor nume de mare importanță ale artei contemporane românești, precum Ion Mândrescu, Mircea Roman și Neculai Păduraru. Acești artiști vor oferi publicului o privire rară asupra evoluției sculpturii în România subliniind importanța fenomenului artistic din perioada modernă și contemporană.

În primele zile ale evenimentului, publicul va avea ocazia să participe la întâlniri speciale cu invitați remarcabili precum: Dinu Câmpeanu și Virgil Scripcariu (București), Elena Ilash (Cluj-Napoca), Gabriela Drinceanu (Iași), dar și să asiste la prezentările deosebite ale curatorilor de excepție: Maria Bilașevschi, Ioan Răducea, Cristina Simion și Dragoș Pătrașcu. De asemenea, Grigore Ilisei, scriitor de renume, va prezenta expoziția dedicată maestrului Ilie Bostan, iar academicianul Valeriu Matei, alături de prof. Eugen Târcoveanu, va susține o conferință importantă despre Ecorșeul lui Brâncuși, la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași. O prezență specială în cadrul sculpturilor Open Air o constituie proiectul „Cerc solar” , expoziție de borne kilometrice cioplite de artiști ieșeni, parte a proiectului Via Transilvanica, ce sunt aduse în premieră la Iași, grație parteneriatului cu Asociația Tășuleasa Social.

Un moment deosebit va fi reprezentat de expoziția maestrului Aurel Vlad, invitatul de excepție al acestei ediții, care va expune lucrări atât la CIAC – Baia Turcească, cât și în spațiu public, invitând publicul să reflecteze asupra propriei percepții asupra artei în spațiile urbane.

De asemenea, Luna Sculptorilor Români va cuprinde o serie variată de evenimente care vor permite publicului să interacționeze direct cu artiștii și curatorii. Printre activitățile programate se numără vernisaje și lansări de carte, tururi ghidate, expoziții interactive, workshop-uri și performance-uri, seri de poezie și dans contemporan.

Luna Sculptorilor Români va deveni în acest an, un eveniment cultural de amploare națională și internațională, contribuind semnificativ la dezvoltarea turismului cultural din Iași. Cu o varietate de proiecte expoziționale și o intensificare a legăturii între arta contemporană și publicul larg, acest eveniment va consolida statutul Iașiului ca un important centru cultural european. Prin această inițiativă, organizatorii urmăresc să promoveze creațiile celor mai talentați artiști români precum și stimularea dialogului între trecutul sculpturii românești, reprezentat de maeștri consacrați, și prezentul marcat de inovațiile sculptorilor contemporani.

 

Cu pasiune neîngrădită pentru frumos și inovație, LSR 2025 promovează genialitatea și diversitatea creativă a artiștilor plastici români.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button