Solutii avansate pentru sanatatea femeilor: diagnostic si tratament afectiuni uro-ginecologice

Sanatatea planseului pelvin
Planseul pelvin se refera la grupul de muschi, ligamente si tesuturile conjunctive care sustin organele din regiunea pelvina, ca vezica, uterul si vaginul, avand un rol crucial in controlul vezicii urinare, prevenirea prolapsului organelor pelvine si, nu in ultimul rand, in mentinerea sanatatii sexuale.
Disfunctiile planseului pelvin si tulburarile de statica pelvina pot avea drept cauze ori pot fi influentate de o serie de factori, atat fiziologici, cat si factori ce vizeaza mediul si stilul de viata:
- Slabirea tonusului muscular odata cu inaintarea in varsta
- Antecedentele familiale si istoricul medical personal (spre exemplu, interventii chirurgicale extinse la nivelul regiunii pelvine)
- Scaderea nivelului de estrogen din organism, ca urmare a perimenopauzei, intrarii la menopauza, tulburarilor de ovare
- Sarcinile si nasterile vaginale
- Obezitatea
- Constipatia cronica
- Unele afectiuni ale sistemului nervos central
- Sportul de performanta care implica ridicarea de greutati.
Musculatura pelvina dupa nastere
In timpul sarcinilor si nasterilor naturale se exercita o mare presiune asupra planseului pelvin. Aceasta presiune, alaturi de eventuale rupturi si/ sau lezarea nervilor ce controleaza muschii pelvieni ce pot aparea in timpul nasterii poate conduce la intinderea si slabirea acestor muschi, cauzand:
- Pierderi involuntare de urina (incontinenta urinara)
- Dificultati in controlul eliminarii scaunului
- Prolapsul organelor pelvine, provocand senzatie de greutate si disconfort
- Disconfort persistent/ durere in zona pelvina.
In multe cazuri, organismul se va reface in mod fiziologic in etapa recuperarii postanale, dar sunt si situatii cand se impun tratamentul si reabilitarea planseului pelvian pentru a restabili functionalitatea optima a musculaturii pelvine, pentru a preveni alte complicatii pe termen lung (disfunctii sexuale, anxietate si alte probleme emotionale) si, in egala masura, pentru a reduce impactul negativ asupra calitatii vietii.

Electrostimularea si biofeedbackul – cum functioneaza noile tehnologii?
- Ai scapari involuntare de urina sau materii fecale
- Simti nevoia sa urinezi mai des decat de obicei
- Iti este dificil sa ajungi la toaleta la timp
- Resimti o senzatie de presiune si/ sau plenitudine in zona vaginala ori pelviana
Atentie si la simptomele prolapsului genital! Daca in caz de prolaps minor, pacienta este asimptomatica (in majoritatea situatiilor), in gradele moderat-sever, pot aparea manifestari clinice precum:
- Senzatia de greutate la nivelul pelvisului
- Senzatia de golire incompleta a vezicii urinare dupa mictiune
- Pierderi involuntare de urina in timpul efortului fizic, tusei, stranutului sau rasului
- Dificultati de defecare
- Perceperea uterului prolabat in afara vulvei sub forma de minge
- Presiune sau durere la nivel lombar
- Scaderea libidoului. Afla mai multe pe prolapsul uterin
Electrostimularea si biofeedbackul – cum functioneaza noile tehnologii?
Primul pas – evaluarea:
Cu ajutorul unui echipament bazat pe tehnologia EMG (electromiografie, utilizata de zeci de ani pentru a masura activitatea electrica a muschilor), medicul va evalua sanatatea planseului pelvin. Concret, un electrod plasat intravaginal sau intrarectal permite masurarea activitatii muschilor pelvini simultan cu cei abdominali, analizand, la nivelul diverselor fibre musculare:
- Forta
- Tonicitatea
- Rezistenta
Similar ecografiei transvaginale, medicul foloseste o sonda conectata la un aparat computerizat pentru a obtine date cu privire la capacitatea si calitatea contractiei muschilor planseului pelvin.
In timpul examinarii, pacienta va efectua o serie de contractii si relaxari ale muschilor pelvieni (identic exercitiilor Kegel).
Pe baza raportului numeric si grafic obtinut in urma examinarii, medicul va putea evalua daca musculatura este slabita sau tensionata.

Planul de tratament non-chirurgical pentru reabilitarea planseului pelvin:
In concordanta cu rezultatele evaluarii initiale se poate constata fie ca nu exista disfunctii, cu recomandarea de a monitoriza evolutia in timp si indicatia de a efectua exercitii in scop profilactic (preventiv), fie ca exista disfunctii la nivel muscular, cu recomandarea de sedinte pentru recuperare asistate cu biofeedback.
In cadrul sedintelor pot fi utilizate programe de stimulare activa si pasiva, atat scheme predefinite de tratament, cat si sesiuni individualizate prin setarea parametrilor ajustabili.
In functie de particularitatile fiecarui caz in parte, musculatura poate fi stimulata pentru a induce relaxarea sau tonifierea si o mai buna coordonare. Programul de recuperare cuprinde si exercitii fizice dinamice, in care este integrata tonifierea musculaturii planseului pelvin.
Electrostimularea creste forta musculara, contribuie la reeducarea musculara, previne spasmele musculare, imbunatateste circulatia sanguina locala si amelioreaza durerea.
Ajustarea tratamentului
Prin intermediul biofeedback-ului, poate fi monitorizata in timp real contractia musculara si forta dezvoltata, ceea ce ofera marele avantaj de a permite ajustarea planului de tratament pentru rezultate superioare.
Cat dureaza tratamentul?
Spre exemplu, in tratamentul incontinentei urinare cu electrostimulare si biofeedback media de sedinte necesare pentru ameliorarea incontinentei urinare este de aprox. 5. Rezultate vizibile apar insa dupa 10-15 sedinte de electrostimulare.
Disfunctiile planseului pelvin au un impact semnificativ asupra starii de bine a femeii, atat din punct de vedere fizic, cat si emotional. Noile tehnologii ofera solutii avansate de evaluare, diagnostic si tratament in afectiunile uro-ginecologice, permitand deopotriva personalizarea tratamentului si monitorizarea acestuia pentru optimizarea rezultatelor terapeutice. Accesul la tehnologie avansata, abordarea deschisa a sanatatii feminine si informarea sunt piloni fundamentali in diagnosticarea timpurie si prevenirea agravarii patologiei uro-ginecologice, contribuind totodata la imbunatatirea calitatii vietii pe termen lung.
Sursa: www.medicover.ro