Concursul Internațional de Vioară ‘Ion Voicu’

Prima ediție a Concursului Internațional de Vioară ‘Ion Voicu’, organizat de Asociația Culturală ‘Ion Voicu’ în parteneriat cu Institutul Cultural Român, Universitatea Națională de Muzică București și Filarmonica ‘George Enescu’ din București, debutează luni.
Concursul, care va avea loc de luni până sâmbătă, în două etape, la Universitatea Națională de Muzică București, este deschis tinerilor violoniști din peste 13 țări, oferindu-le o platformă de afirmare pe scena internațională, informează ICR, pe pagina sa de Facebook.
Marea finală se va desfășura sâmbătă, începând cu ora 18:00, la Ateneul Român, unde finaliștii vor fi acompaniați de Filarmonica ‘George Enescu’ sub bagheta maestrului Gabriel Bebeșelea.
Prezentatorul evenimentului este Marius Constantinescu, iar juriul este compus din renumiții violoniști Mihaela Martin, în calitate de președintă, George Tudorache, director artistic, Lucie Robert, Pavel Vernikov și Alexandru Tomescu, custodele viorii Stradivarius Elder-Voicu.
Competiția oferă premii în valoare totală de 12.000 de euro, incluzând distincții speciale pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări solo compuse de Ion Voicu și pentru ‘Cel mai promițător tânăr talent’.
Concursul Internațional de Vioară ‘Ion Voicu’ își propune să onoreze moștenirea renumitului violonist român Ion Voicu și să ofere o platformă tinerilor violoniști pentru a-și demonstra abilitățile.
***
Fost elev al lui George Enescu, Ion Voicu (8 octombrie 1923, București – 24 februarie 1997, București) s-a născut într-o familie de muzicieni de etnie romă: bunicul său, Nicolae Voicu, fusese violoncelist, iar tatăl său, Ștefan Voicu, a cântat la vioară și contrabas.
În cei 50 de ani de carieră, Ion Voicu a susținut sute de concerte în întreaga lume: la Paris, New York, Londra, Roma, Viena, Tokyo sau Berlin. Cele peste 100 de LP-uri și CD-uri cu înregistrări ale concertelor sale i-au adus faima peste tot.
A cântat alături de Yehudi Menuhin, David Oistrakh, Leonid Kogan sau Igor Oistrakh.
Prin Decretul nr. 3 din 13 ianuarie 1964 al Consiliului de Stat al Republicii Populare Române, solistului concertist Ion Voicu i s-a acordat titlul de Artist al Poporului ‘pentru merite deosebite în activitatea desfășurată în domeniul teatrului, muzicii și artelor plastice’. Statul român i-a dat maestrului în folosință o vioară ‘Stradivarius’, fabricată în 1702, care a aparținut lui Joseph Joachim.
Ion Voicu a fost directorul Filarmonicii ‘George Enescu’ din București timp de 10 ani. A contribuit la crearea ‘Orchestrei de Cameră’ în 1969, cunoscută în întreaga Europă și prezentă la cele mai importante festivaluri muzicale internaționale. AGERPRES