Sanatate

Pastila de a doua zi: administrare si efecte adverse

Pilula de a doua zi reprezinta o metoda contraceptiva de urgenta care se adreseaza persoanelor de sex feminin ce au intretinut relatii intime neprotejate si celor care au utilizat o metoda de protectie, insa aceasta a esuat (ruperea prezervativului). Este important de mentionat faptul ca pilula de a doua zi nu constituie o metoda contraceptiva destinata utilizarii frecvente, ci doar o solutie de urgenta rezervata situatiilor neprevazute.

Ce este pastila de a doua zi?

Contraceptia de urgenta sau pilulele de a doua zi reprezinta preparate farmacologice care pot contine levonorgestrel, ulipristal acetat sau o combinatie de contraceptive (estradiol si levonorgestrel) ce previn o sarcina nedorită atunci cand sunt administrate in conformitate cu indicatiile producatorului.

Atata levonorgestrelul care reprezinta un progesteron sintetic, cat si ulipristal acetatul care este un modulator al receptorilor hormonali, au efect similar si previn obtinerea unei sarcini nedorite prin intarzierea ovulatiei cu 5 pana la 7 zile, perioada de timp in care spermatozoizii ajunsi in tractul reproducator feminin devin neviabili.

Principalele situatii in care se indica utilizarea contraceptiei de urgenta sunt reprezentate de intretinerea actului sexual vaginal neprotejat, ruperea prezervativului sau expulzarea steriletului de la nivelul cavitatii uterine cu pierderea protectiei contraceptive a dispozitivului. Contraceptia de urgenta mai poate fi utilizata si in cazul in care s-a omis administrarea uneia sau mai multor pilule contraceptive clasice (cu administrare zilnica), in prezenta varsaturilor sau al episoadelor diareice repetate care pot diminua eficacitatea acestora.

Cum se adminstreaza corect pastila de a doua zi?

Contraceptia de urgenta este eficienta in situatia in care este administrata in decurs de 3 pana la 5 zile de la contactul sexual vaginal neprotejat, administrarea cat mai precoce a comprimatului fiind direct proportionala cu rata de succes a acestei metode. Levonorgestrel se recomanda a fi administrat in decurs de 3 zile (72 de ore) de la contactul sexual neprotejat, iar ulipristalul acetat la maxim 5 zile (120 de ore) pentru prevenirea sarcinii nedorite.

Contraindicatii adminstrare pastila de a doua zi

Contraindicatiile absolute pentru administrarea pilulei de a doua zi includ:

  • Antecedentele personale de tromboza
  • Existenta in antecedent a unui diagnostic de tumora estrogen dependenta
  • Porfirie acuta in evolutie – afectiune generata de anomalii metabolice ale enzimelor implicate in sinteza hemului
  • Insuficienta hepatica acuta
  • Migrena focala in evolutie la momentul administrarii preparatului.

Contraindicatiile relative pentru administrarea pilulei de a doua zi includ perioada de alaptare, astmul sever aflat sub tratament cu glucocorticoizi orali si alergia la oricare din substantele comprimatului. Din acest considerent este indicata consultarea unui medic sau a unui farmacist inainte de administrarea pilulei de a doua zi in vederea prevenirii unor eventuale efecte adverse nedorite.

Este important de mentionat faptul ca anumite clase de substante farmacologice interactioneaza cu pilula de a doua zi diminuandu-i eficacitatea, acestea incluzand:

  • Antiretroviralele utilizate pentru tratarea pacientelor cu HIV
  • Anticonvulsivantele
  • Anumite antibioterapice.

Ce se intampla daca iei pastila de a doua zi de mai multe ori?

Studiile desfasurate pana la momentul actual au concluzionat faptul nu s-au inregistrat efecte adverse notabile in cazul administrarii repetate a contraceptiei de urgenta. Chiar daca pilula de a doua zi nu creste riscul de aparitie al unei sarcini cu defect congenital si nu afecteaza fertilitatea pe termen lung, aceasta metoda contraceptiva de urgenta nu trebuie sa substituie anticonceptionalele cu administrare zilnica sau alte metode de contraceptie destinate utilizarii pe termen lung, de tipul dispozitivelor intrauterine cu sau fara hormoni (sterilet).

Administrarea repetata a pilulei de a doua zi expune organismul la o concentratie crescuta de hormoni fata de anticonceptionalele zilnice si asociaza mai des efecte secundare nedorite, de tipul disconfortului algic abdominal, cefaleei si al dereglarilor menstruatiei.

Ce efecte secundare are pastila de a doua zi?

Principalele efecte secundare raportate la persoanele de sex feminin care au optat pentru administrarea pilulei de a doua zi pentru a evita o sarcina nedorita includ:

  • Senzatie de greata si varsaturi
  • Ameteala
  • Oboseala
  • Dureri de cap
  • Disconfort la nivelul sanilor
  • Dureri abdominale
  • Sangerare vaginala in afara menstruatiei
  • Pierderi abundente de sange la menstruatie.

Cat de eficienta este pastila de a doua zi?

Administrata conform indicatiilor, pilula de a doua zi este eficienta in 89%-95% din cazuri, insa este de mentionat faptul ca acest procent este influentat de indicele de masa corporala al femeii, perioada ciclului menstrual in care se afla, dar si anumite tratamente de fond care pot interfera cu actiunea anticonceptionalelor de urgenta.

Mituri si realitati despre pastila de a doua zi

Cele mai des intalnite misconceptii referitoare la pilula de a doua sunt enuntate astfel:

  • Pilula de a doua zi cauzeaza pierderea spontana a sarcinii – FALS

Mecanismul de actiune al pilulei de a doua zi este reprezentat de intarzierea ovulatiei cu 5-7 zile, contraceptivele de urgenta neavand efect asupra unei sarcini aflate deja in evolutie (nu sunt medicamente abortive).

  • Pilula de a doua zi este eficienta doar daca este administrata in dimineata urmatoare contactului neprotejat – FALS

In functie de tipul substantei active continute, pilula de a doua zi poate fi administrata in primele 3 pana la 5 zile dupa contactul intim.

  • Pilula de a doua zi are acelasi efect ca anticonceptionalele cu administrare zilnica – FALS

Contraceptia de urgenta se adreseaza situatiilor speciale de esec al metodelor conventionale de contraceptie si persoanelor care au intretinut raporturi intime neprotejate si nu isi doresc sa procreeze si NU trebuie sa substituie pilulele anticonceptionale cu administrare zilnica.

  • Pilula de a doua influenteaza fertilitatea – FALS

Pana la momentul actual nu exista studii care sa ateste faptul ca pilula de a doua zi influenteaza fertilitatea pe termen lung.

  • Contraceptia de urgenta determina aparitia efectelor adverse severe – FALS

Contraceptia de urgenta poate cauza aparitia unor efecte adverse, de regula usoare, care pot fi mai mult sau mai putin bine tolerate, insa acestea sunt autolimitate (trec de la sine) si evolueaza pe durata a 1 maxim 2 zile de la administrare.

Prezervativele feminine si cele masculine alaturi de abstinenta sexuala reprezinta singurele metode de contraceptie care previn transmiterea bolilor venerice.

Femeile de varsta fertila active sexual sunt indemnate sa efectueze vizite regulate la ginecolog in conformitate cu indicatiile acestuia (la 1 an, 6 luni sau mai des, in functie de particularitatile patologice ale fiecarei persoane in parte) pentru a beneficia de sfaturi, preventie si ingrijire de specialitate. In cadrul vizitelor la ginecolog, medicul poate consilia pacienta cu privire la optiunile de planning familial care i se potrivesc prezentandu-i atat beneficiile, cat si neajunsurile asociate fiecarei metode de contraceptie existente pe piata.

Ideal este ca fiecare adolescenta care si-a inceput viata intima sa mearga la un cabinet de planificare familiala pentru a primi indrumare de specialitate corespunzatoare, cu privire la pericolele reprezentate de bolile cu transmitere sexuala si sfaturi referitoare la sanatatea reproducerii.

Persoanele de sex feminin adulte care si-au intemeiat deja o familie sau dimpotriva, care se confrunta cu infertilitate, pot de asemeni sa beneficieze de sfaturi oferite de catre medicul ginecolog cu privire la programarea si spatierea sarcinilor sau la diferite investigatii care pot fi efectuate pentru elucidarea cauzei de infertilitate a cuplului.

Sursa: www.medicover.ro

Related Articles

Back to top button