Cum dauneaza consumul de alcool sanatatii?

- Conform Organizatiei Mondiale Sanatatii (OMS), in 2019, la nivel mondial, 2,6 milioane de decese au fost cauzate de consumul de alcool.
- Mortalitatea atribuita alcoolului a fost mai mare in randul barbatilor cu 2 milioane de decese, comparativ cu 600.000 de decese in randul femeilor (2019).
- Se estimeaza ca 400 de milioane de persoane cu varsta de peste 15 ani din intreaga lume se confruntau cu tulburari de consum de alcool, iar dintre acestea, 209 milioane de persoane sufereau de dependenta de alcool.
- Desi consumul de alcool, chiar si in cantitati scazute, poate aduce riscuri pentru sanatate, majoritatea efectelor negative asociate alcoolului provin din consumul intens episodic sau continuu (cronic) de alcool.
Etanolul
Etanolul – alcoolul sau bauturile alcoolice contin etanol. Etanolul este o substanta psihoactiva, adica are capacitatea de a modifica actiunea neurotransmitatorilor – creste/ scade cantitatea de neurotransmitatori eliberata, impiedica/ stimuleaza legarea neurotransmitatorilor de receptori etc. Prin aceste mecanisme, gandirea, comportamentul, starea de spirit, perceptia si starea de constienta sufera si ele modificari.
- Etanolul in cantitati mari este toxic, iar expunerea repetata la consumul de alcool creeaza dependenta, atat fizica, cat si psihologica.
- Etanolul se foloseste nu doar in industria bauturilor alcoolice, ci si in industria farmaceutica unde este folosit ca antiseptic, dezinfectant, solvent in medicamente sau in industria chimica pentru productia de vopsele, parfumuri si altele.
Efectele consumului de alcool
Consumul de alcool este asociat cu risc de dezvoltare a bolilor netransmisibile precum: boli hepatice, afectiuni cardiace, diferite tipuri de cancer, si nu in ultimul rand, afectiuni de ordin psihic – depresie, anxietate, tulburare de consum de alcool.
De asemenea, a fost stabilita o relatie cauzala intre consumul de alcool si incidenta sau rezultatele unor boli infectioase precum tuberculoza si HIV-ul.
Alcoolul este un agent cancerigen dovedit, la fel ca azbestul, gazele de esapament, tutunul sau carnea procesata.
Consumul de alcool creste riscul de aparitie a mai multor tipuri de cancer, de exemplu: cancer mamar, hepatic, de cap si gat, esofagian si colorectal.
Alcoolismul accelereaza procesul de imbatranire prin multiple mecanisme: deteriorare celulara, stres oxidativ, inflamatie cronica, dezechilibre hormonale, deshidratare, deficiente nutritionale, afectarea creierului.
Femeile si barbatii metabolizeaza diferit alcoolul, iar consumul de alcool afecteaza femeile mai mult decat barbatii in sensul in care sunt mai vulnerabile la efectele pe termen scurt si lung ale alcoolului si pot dezvolta boli asociate consumului de alcool mai repede decat barbatii.
Al alt aspect important, neglijat uneori, este faptul ca alcoolul provoaca daune si persoanelor din jur, nu doar consumatorilor prin:
- Accidentele rutinere provocate pe fondul consumului de alcool
- Alte leziuni/ vatamari, cu sau fara intentie, iar aici pot fi incluse si inec, arsuri, agresiuni sexuale, violenta domestica, sinucidere.
Pe termen lung, consumul cronic de alcool poate conduce la probleme sociale, probleme familiale, probleme la locul de munca, probleme financiare si somaj.
Consumul de alcool si riscul de cancer
Potrivit Codului European Impotriva Cancerului, indiferent de cantitate, consumul de alcool creste riscul de cancer. Cu cat consumati mai mult alcool, cu atat creste riscul de a dezvolta cancer. Reducerea consumului de alcool sau, mai bine, eliminarea completa a alcoolului va contribui la reducerea riscului de cancer.
De asemenea, consumul episodic mare de alcool sau consumul ocazional excesiv de alcool poate fi mai daunator decat consumul moderat regulat in ceea ce priveste riscul de cancer.
La intrebarea cum cauzeaza consumul de alcool cancer?, exista mai multe motive, spre exemplu:
- Etanolul este transformat in organismul uman intr-o substanta chimica, acetaldehida (principala substanta responsabila pentru efectele cancerigene ale alcoolului).
- In cazul cancerului hepatic, alcoolul distruge celulele ficatului si poate cauza ciroza hepatica. Ciroza creste riscul de aparitie a cancerului hepatic.
- La nivel hormonal, alcoolul poate determina cresteri ale nivelului anumitor hormoni, de exemplu estrogenul. Un nivel inalt de estrogen creste riscul de cancer de san.
In ce conditii consumul de alcool e sigur?
Nu exista nicio forma de consum de alcool lipsit de riscuri. Chiar si in cantitati scazute, alcoolul implica unele riscuri, insa ce este important de subliniat este faptul ca nivelul de risc depinde de mai multi factori, printre care se numara:
- Cantitatea consumata
- Frecventa consumului de alcool
- Starea generala de sanatate
- Varsta
- Sexul
- Alte caracteristici personale, inclusiv de ordin genetic.
Desi larg acceptat la nivel social si cultural, consumul de alcool, chiar si in cantitati mici, prezinta riscuri semnificative pentru sanatate. Efectele negative ale alcoolului asupra organismului sunt multiple si complexe, „atingand” diverse sisteme si organe, de la ficat, inima, pana la creier si sistem imunitar.
Sursa: www.medicover.ro