Educatie

ADMITERE 2025. Decan IEEIA, Prof. Dr. Ing. Dorin-Dumitru Lucache: “Viitorul sună electric la Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată”

 

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) organizează concursul de admitere pentru anul universitar 2025-2026, cu înscrieri până pe 12 iulie 2025. Și anul acesta, TUIASI păstrează sistemul brevetat încă din 2017: orice absolvent de bacalaureat care dorește să devină inginer sau arhitect se poate înscrie, cu o singură taxă și un singur dosar, la oricâte specializări dorește de la trei dintre facultățile TUIASI.

Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată (IEEIA) oferă pentru studiile de licență peste 320 de locuri la buget și 55 la taxă. Înscrierile pentru licență se încheie pe 22 iulie. Pentru studiile de master, înscrierile se încheie pe 18 iulie, fiind disponibile peste 140 de locuri la buget și 30 la taxă. Sunt așteptați absolvenții (de liceu, respectiv facultate) care își doresc o carieră în domeniul electricității și informaticii, aflat în continuă expansiune.

„În ultima vreme, aproape totul se mișcă electric, viitorul sună electric! Inteligența artificială, pentru a funcționa, are nevoie de electricitate. Noi, ca facultate în domeniu, acoperim un spectru mai larg. Ne adaptăm la tendințele pieței muncii și avem câteva domenii în care specializăm mai mult tinerii. De exemplu, zona energetică. În Moldova, aici se abordează cel mai aprofundat partea de inginerie electrică legată de tracțiune, de transport, măsurători și alte aplicații de acest gen. Adică, partea de utilizare a electricității, care este iarăși foarte importantă.
Mai avem un domeniu de inginerie și management și, nu în ultimul rând, informatică aplicată, care, desigur, atrage foarte mulți tineri. Informatica sună foarte actual. Este adevărat că noi o aplicăm în domeniul electric, dar asta nu înseamnă că cel care urmează astfel de cursuri nu se poate adapta altui domeniu, având în vedere că algoritmii și principiile sunt, în mare, cam aceleași”

a explicat decanul IEEIA, Prof. Dr. Ing. Dorin-Dumitru Lucache.

Care sunt oportunitățile de angajare și cum se pot adapta absolvenții

După absolvire, diploma oferită de Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată reprezintă un avantaj pe piața muncii. Există un spectru foarte larg de posibilități de angajare.

„În general, am avut și avem în continuare multe cereri de la angajatori. Sigur, unii angajatori și-ar dori câteodată ca absolvenții noștri să fie gata pregătiți, formați exact pentru munca pe care urmează ei să o facă. Nu este posibil să acoperi toate cerințele. Datoria noastră este să le oferim o pregătire de bază, pentru ca apoi ei să se formeze mai aprofundat la locul de muncă.
Locuri de muncă sunt oferite de un spectru larg de angajatori, de la multinaționale la companii din domeniul electricității. Și chiar îmi place să observ de multe ori inițiative antreprenoriale. Avem absolvenți care au deja firmele lor în domeniul instalațiilor electrice, dar nu numai. Acum, într-adevăr, majoritatea lucrează în domeniul pe care l-au învățat, cel electric. Acum 20 de ani se adaptau pieței muncii și deschideau o firmă de termopane, de exemplu. Dar lucrurile au evoluat, stăm foarte bine acum din punctul ăsta de vedere. Îmi amintesc că un absolvent de-al nostru care, în fine, a fost și foarte activ în timpul studenției cu activități extracurriculare, un excelent dansator, plin de viață în tot felul de evenimente, întâlnindu-mă cu el, îmi spune: ‘Numai cine nu vrea nu se angajează, nu-și găsește de muncă.’ Asta-i realitatea, numai cine nu vrea.”

Prof. Dr. Ing. Dorin-Dumitru Lucache.

De la Filologie la Inginerie Electrică: O poveste de succes

„Sunt la studii de licență doi studenți care au preferat domeniul nostru pentru a-și schimba viitorul. Unul este, de exemplu, din Dorohoi. A terminat filologia și l-am întrebat cum s-a descurcat așa. Și intră în licență, fără restanțe, fără nimic. Mi-a răspuns că la început, în primul an, i-a dat puțin de furcă matematica. Dar s-a adaptat și acum termină facultatea cu o lucrare foarte frumoasă. Îi prevăd chiar un viitor frumos.
Deci nu contează foarte mult bagajul cu care vin, dacă au dorință și voință. Și acesta este rolul nostru, al profesorilor: să-i ajutăm, să se perfecționeze, să se depășească, să-i antrenăm. Oferim tot ce trebuie aici: profesori de calitate, cursuri de calitate, laboratoare dotate, o viață studențească grozavă, mai ales că avem o ligă a studenților cu tradiție, foarte implicată și cu foarte multe evenimente. Și nu în ultimul rând, faptul că există această cerere importantă de pe piața muncii. Zic eu că tot pachetul este complet pentru o viață de student perfectă și un viitor bun.”

Decanul IEEIA, Prof. Dr. Ing. Dorin-Dumitru Lucache, a povestit că IEEIA este preferată și de tineri pentru reconversia profesională.

Criterii de admitere la TUIASI

Înscrierea la cele 11 facultăți TUIASI continuă. Admiterea se face pe baza unor criterii bazate, în principal, pe notele de la examenul de bacalaureat: fie media generală, fie o combinație cu media la un anumit obiect (matematică, informatică sau fizică). Și anul acesta, Facultatea de Automatică și Calculatoare va organiza concurs de admitere de tip test grilă, în timp ce Facultatea de Arhitectură „G. M. Cantacuzino” va avea o probă de desen tehnic pentru cei care doresc să devină arhitecți.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button