Local
Digitizarea, digitalizarea și transformarea digitală a activității Primăriei Municipiului Iași

În urma unor discuții purtate în cadrul ședințelor Consiliului Local, Primăria Iași face o serie de precizări privind digitizarea, digitalizarea și transformarea digitală a activității Primăriei Municipiului Iași.
Digitizare = procesul de transformare a informațiilor, documentelor sau obiectelor fizice într-un format digital (binar), adică într-o formă pe care calculatoarele și alte dispozitive digitale o pot stoca, procesa și transmite.
Primăria Municipiului Iași a realizat implementarea unei soluții tehnice pentru arhivarea digitală a documentelor generate în urma activității de impozite și taxe locale a Municipiului Iași. Până în prezent au fost scanate și indexate 230.000 documente, iar procesul continuă.
Digitalizare = procesul de integrare a tehnologiilor digitale în procese, servicii sau produse existente pentru a le face mai eficiente.
Activitatea Primăriei Municipiului Iași este digitalizată în proporție de 99%. Avem softuri specializate pentru orice serviciu: resurse umane, contabilitate, GIS cadastru, urbanism, proiectare, editare text și imagine, management al traficului, evidența locurilor de parcare, monitorizare mediu, evidență patrimoniu, statistică, registratură, legislație etc.
Transformarea digitală = schimbarea strategică a modului în care funcționează o instituție (sau chiar o comunitate) prin integrarea completă a tehnologiilor digitale în toate aspectele activității.
Semnătura electronică și semnătura digitală
Marea majoritate a angajaților Primăriei Municipiului Iași care lucrează pe computer au semnătură digitală (pe token sau prin browser).
Semnătura electronică are un nivel scăzut de încredere. Poate fi reprezentată prin datele de contact trecute în semnătura din e-mail, semnătura biometrică (făcută pe o tabletă sau scanată). Cu acest tip de semnătură se pot semna documente electronice cu un nivel scăzut de risc.
Semnătura digitală sau semnătura electronică calificată, bazată pe un certificat digital calificat oferă cel mai ridicat nivel de încredere. Este o semnătură avansată, care folosește un certificat calificat. Aceasta are, conform legislației, valoare de semnătură olografă. Pentru celelalte tipuri de semnături trebuie realizată expertiză tehnică ori de câte ori este nevoie să fie demonstrată valoarea lor legală.
De asemenea, Primăria Municipiului Iași a dezvoltat portalul de Open Data, prin intermediul căruia sunt puse la dispoziția persoanelor interesate patru seturi de date în timp real și nouă seturi de date statistice.
Totodată, Primăria Municipiului Iași a dezvoltat în 2022 portalul serviciilor electronice (https://eportal.primaria-iasi.ro/), prin care, absolut orice serviciu, inclusiv autorizația de construire, poate fi eliberat în format digital.
Astfel, de la începutul anului și-au creat conturi și au solicitat servicii online un număr de 1.460 de cetățeni. Numărul total al utilizatorilor acestui portal este de 7.356 de utilizatori. În anul 2024 și-au creat conturi de utilizatori un număr de 2.595 de cetățeni.
De asemenea, este la dispoziția cetățenilor și Punctul de Contact Unic electronic, unde sunt configurate servicii de urbanism (CU, AC) și solicitări pentru Certificatele de Atestare Fiscală de la DGEFPL, atât pentru persoane fizice, cât și pentru persoane juridice.
Primăria Municipiului Iași colaborează în format electronic cu toate instituțiile și persoanele care solicită și acceptă documente în acest format.