Cultura

Teatrul Luceafarul Iasi îl onorează artistic pe Ion Creangă

Teatrul Luceafarul Iasi îl onorează artistic pe Ion Creangă.
Instituția consideră că are o obligație culturală față de marele povestitor, așa încât se preocupă ca în repertoriu să se regăsească o varietate scenică a poveștilor sale, scrise chiar la Iași, în Bojdeuca din Țicău. Trei dintre aceste producții pot fi vizionate în iulie și august, la Sala mică, de ieșeni sau de cei care vizitează orașul.
🎭Joi, 17 iulie, ora 17.30, este programată o reprezentație cu 𝗣𝗨𝗡𝗚𝗨𝗧̗𝗔 𝗖𝗨 𝗗𝗢𝗜 𝗕𝗔𝗡𝗜. Recitalul păpușăresc și actoricesc al Doinei Iarcuczewicz și al lui Viorel Vârlan a încântat generații de copii, fiind unul dintre cele mai longevive spectacole ale Teatrului. Scenografia este imaginată de Axenti Marfa, întreaga producție mizând pe caracterul popular al scrierii, pe alternanța momentelor păpușărești cu cele de actorie, așa cum le-a conceput regizorul Constantin Brehnescu.
🎭𝗨𝗥𝗦𝗨𝗟 𝗣𝗔̆𝗖𝗔̆𝗟𝗜𝗧 𝗗𝗘 𝗩𝗨𝗟𝗣𝗘 se va juca joi, 21 august, de la ora 17.30, spectatorii având ocazia să afle cum și-a pierdut ursul coada, o posibilă versiune a acestei probleme, una hâtră, în stilul lui Ion Creangă. Echipa de actori Carmen Mihalache, Ileana Ocneanu, Paul Sobolevschi, Luca Loredana conduc privitorii prin ficțiunea care, dincolo de comic, are un consistent strat de înțelepciune. Constantin Brehnescu a gândit o mizanscenă dinamică, în care muzica live și interacțiunile cu publicul devin puntea ce conectează rapid scena și sala. Fără să fie ilustrativ, spectacolul rămâne fidel episoadelor principale ale acțiunii la finalul căreia, din cauza vicleniei vulpii, ursul rămâne definitiv fără coadă.
🎭Pentru 𝗖𝗔𝗣𝗥𝗔 𝗖𝗨 𝗧𝗥𝗘𝗜 𝗜𝗘𝗭𝗜, joi, 29 august, ora 17.30, regizorul Ion Ciubotaru a recurs la pictura naivă a lui Gheorghe Ciobanu, din ale cărui lucrări sunt reproduse secvențe în componenta plastică a spectacolului. Scenograful Mihai Pastramagiu a redat în decor frânturi din viața satului tradițional așa cum apar în lucrările artistului de la Bălțați, iar costumele păpușilor preiau și ele prin stilizare elemente de acest gen. Actrițele Ioana Iordache, Carmen Mihalache, Ileana Ocneanu, Mariana Teleman și Elena Zmuncilă animă păpușile care au călătorit nu doar în poveste, ci și prin lume, în festivaluri din Portugalia, Spania, Italia, Marea Britanie, până în îndepărtata Chină, atestând valoarea creației.
„În 2025, Teatrul Luceafărul a împlinit 75 de ani de existență, așa încât am considerat că e potrivit ca pe parcursul verii să rămânem deschiși pentru public. Pilonul programului nostru estival îl constituie poveștile nemuritoare ale lui Ion Creangă, o resursă perpetuă de inspirație, umorul și înțelepciunea sa au caracter de universalitate”, precizează teatrologul Oltița Cîntec, managerul Teatrului Luceafărul Iași.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button