FeaturedFluxNational

Patriarhul Daniel a împlinit 74 de ani

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a împlinit marți 74 de ani, cu acest prilej fiind organizat un eveniment în Sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei, în cadrul căruia a primit felicitări din partea reprezentanților statului și ai unor instituții publice.

Anterior, la Catedrala Patriarhală, a fost săvârșită, după Sfânta Liturghie, o slujbă Te Deum.

Mesaje de felicitare au fost adresate de președintele Nicușor Dan; Mircea Abrudean, președintele Senatului; Sorin Grindeanu, președintele Camerei Deputaților; Mihai Jurca, șeful Cancelariei Prim-Ministrului, care a prezentat mesajul premierului Ilie Bolojan; Ciprian Vasile Olinici, secretar de stat pentru Culte; Gheorghe Stan, care a prezentat mesajul președintelui Curții Constituționale a României, Elena-Simina Tănăsescu; Mirela Călugăreanu, președintele Curții de Conturi a României; Stelian Bujduveanu, primarul general interimar al Capitalei, și prof. univ. dr. Marian Preda, rectorul Universității din București.

La momentul festiv, moderat de PS Varlaam Ploieșteanul, au fost prezenți, de asemenea, IPS Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, Mitropolit onorific și Exarh patriarhal; IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos; PS Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud; PS Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal; PS Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, membri ai Permanenței Consiliului Național Bisericesc și membri ai Permanenței Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

‘Doresc să exprim mulțumiri tuturor celor care au adresat mesaje frumoase și substanțiale, foarte încurajatoare. Aceste felicitări le considerăm ca o încurajare în lucrarea noastră, împreună cu Sfântul Sinod și împreună cu toate instituțiile Bisericii. În mod deosebit, dorim să reamintim faptul că, potrivit Legii cultelor, cultele recunoscute în România sunt ‘factori ai păcii sociale’. (…) Ca și Armata, Biserica Ortodoxă Română a mers în ultimii 25 de ani pe principiul neutralității partinice, care nu înseamnă, însă, indiferență. Suntem neutri, dar nu indiferenți la ceea ce se întâmplă. Această neutralitate permite ca fiii și fiicele Bisericii să se poată exprima liber, ca cetățeni responsabili. Însă, atunci când e nevoie de reconciliere, de promovarea unității naționale, este important ca preotul, în calitate de părinte spiritual într-o comunitate, să fie un factor al păcii sociale. De aceea, noi nu promovăm o politică partinică, dar promovăm o politică națională’, a spus Patriarhul Daniel, potrivit ziarullumina.ro.

PF Daniel a amintit că, în cadrul manifestărilor organizate cu prilejul aniversării Centenarului ridicării BOR la rangul de Patriarhie, urmează să fie sfințită Catedrala Mântuirii Neamului.

‘Catedrala Mântuirii Neamului este numită și națională pentru că este închinată eroilor români. Ea are ca hram principal Înălțarea Domnului, Ziua Eroilor. Această catedrală are o semnificație deodată religioasă și patriotică, națională. Fiindcă a trebuit să onorăm în mod special eroii români din toate timpurile și din toate locurile, în loc de nouă clopote am făcut numai șase, pentru ca unul dintre aceste clopote să fie clopotul eroilor români, de 25 de tone. (…) Al doilea hram al Catedralei este Sfântul Apostol Andrei, părintele spiritual al românilor. Aceste două hramuri, care sunt și zile de sărbătoare, sunt semnificative pentru această catedrală. (…) Catedrala are cea mai mare suprafață de pictură bizantină. Noi am dorit să facem pictură bizantină, dar nu în frescă, ci în mozaic, care este mai durabilă’, a transmis Patriarhul BOR.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, s-a născut la data de 22 iulie 1951, în satul Dobrești din comuna Bara, județul Timiș. La Sfântul Botez a primit numele Dan-Ilie. AGERPRES

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button