Sănătatea mamei ca garanție pentru sănătatea generației viitoare a reprezentat principalul subiect al dezbaterii „Respect mama, respect viața”, care a avut loc marți la Palatul Parlamentului și în cadrul căreia au fost discuții despre asistența integrată, completă și competentă a gravidei ca și condiție pentru reducerea mortalității materne și neonatale în România.
Președintele Comisiei de sănătate din Senat, Laszlo Attila, a declarat, în cadrul evenimentului, că de mulți ani se întreabă de ce nu se fac anumiți pași la nivel legislativ și al administrației publice pentru îmbunătățirea situației mamelor și a copiilor.
Senatorul a amintit că la Comisia de sănătate există și subcomisia de demografie, care realizează studii în domeniu și poate face propuneri pentru a îmbunătăți situația demografică a societății. Laszlo Attila a atras atenția că o greșeală în domeniul creșterii demografice se repercutează pe o durată de 30 — 40 de ani. „Noi în continuare facem greșeli”, a spus senatorul, care a amintit că încă sunt carențe în finanțarea programelor naționale privind mama și copilul.
Președintele Comisiei de sănătate din Senat le-a transmis participanților la eveniment că, împreună cu președintele Comisiei de sănătate din Camera Deputaților, Florin Buicu, au toată disponibilitatea dacă specialiștii consideră că sunt necesare măsuri la nivel legislativ. Laszlo Attila a mai precizat că nu crede în măsuri impuse, care nu sunt acceptate de specialiștii în domeniu, deoarece ele ar fi sortite eșecului, și a subliniat importanța dezbaterilor și a discuțiilor pentru a ajunge la concluzii ce pot fi implementate.
La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Sănătății Rareș Trișcă a punctat faptul că mama și copilul se află în centrul atenției Ministerului Sănătății, iar în strategia de sănătate pentru perioada 2017 — 2020 un capitol separat este dedicat mamei și copilului.
Dezbaterea „Respect mama, respect viața”, găzduită de Comisia de sănătate publică din Senat și Comisia de sănătate și familie din Camera Deputaților, marchează Ziua Internațională a Femeii, în contextul unei realități îngrijorătoare în România — mortalitatea maternă și neonatală.
Potrivit organizatorilor, România se află în topul statisticilor europene, numărul sarcinilor la minore este alarmant, iar procentul femeilor care nu ajung la medic până la naștere sau nu beneficiază de prevederile asigurării gratuite de sănătate a crescut vertiginos.
În 2015 s-au înregistrat oficial, în România, conform Institutului Național de Statistică, 201.023 născuți vii, din care 19.474, adică unul din zece, aveau mame adolescente sub 19 ani. Totodată, în 2015 au fost 70.447 avorturi raportate oficial, din care 6.431 avorturi la adolescente cu vârsta între 15 și 19 ani. De asemenea, potrivit sursei citate, 38.861 de femei nu au ajuns niciodată la medic până la naștere, adică una din cinci, iar numărul femeilor care nu își permit sau nu au educația să mergă la medic a crescut alarmant și în mediul urban.
Discuțiile din cadrul dezbaterii s-au axat pe respectarea drepturilor femeilor și ale gravidei în România; reglementarea, organizarea și controlul cadrului de asistență a gravidei și nou-născutului pentru a asigura îngrijirea competentă a celor peste 180.000 de femei care nasc anual în România; rolul pe care ar trebui să-l aibă serviciile comunitare integrate în sprijinirea gravidelor; accesul la servicii medicale în sarcină; situația aplicării programelor naționale privind mama și copilul, stadiul legislației în domeniu și cine controlează modul de respectare și aplicare a acesteia vizând dreptul la egalitate de șanse pentru gravidele și nou-născuții din România; programul național de planificare familială.
În cadrul evenimentului a fost lansată campania „Respect Mama, respect viața!” și s-a lansat un apel la constituirea Alianței pentru Sănătatea Mamei din România, un mecanism de solidaritate și capacitare a societății civile și societăților profesionale de a sprijini autoritățile în soluționarea barierelor întâmpinate de femeile gravide, în special cele mai vulnerabile, în accesarea serviciilor de îngrijire pentru mamă și nou-născut.
La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților din sănătate, medici, asistenți medicali, moașe și asistenți medicali comunitari, experți în domeniul sănătății reproductive, reprezentanți ai mass-media și ai societății civile, inclusiv organizații ale pacienților și femeilor.