Senatorul PSD Șerban Nicolae a declarat marți că nu crede că partidul îi va cere să își retragă amendamentele la proiectul de lege privind grațierea și a punctat că este un lucru firesc să existe opinii diferite ale liderilor social-democrați pe tema propunerilor sale de dezbatere parlamentară.
„Nu se pune o asemenea problemă și nici nu cred că partidul se va întruni ca să-mi ceară să retrag niște amendamente. Cel mult poate cere să mi le respingă, parlamentarii PSD să nu le susțină. Dreptul de a propune texte aflate în dezbatere rămâne valabil și nu se va schimba în PSD. Decizia politică e cu totul alta și nu se referă la ceea ce se propune ca dezbatere. Dacă la PSD se decide ca amendamentele mele să nu fie votate, să se voteze împotrivă mai exact, aceasta va fi decizia, dar nu pentru dezbateri, nimeni nu îmi va interzice nici mie, nici altor colegi dreptul de a propune texte supuse dezbaterii publice”, a subliniat Șerban Nicolae, la finalul ședinței Comisiei juridice a Senatului.
El a adăugat că oamenii pot avea opinii diferite, referindu-se la ceea ce au spus pe această temă președintele PSD, Liviu Dragnea, premierul Sorin Grindeanu și ministrul Justiției, Tudorel Toader.
„Mă surprinde faptul că altora li se pare anormal ca doi oameni sau trei oameni să aibă opinii diferite și credeam că lucrurile astea sunt lămurite. Este opinia domnului Dragnea, este opinia domnului Toader, este opinia mea în cazul meu. Lucrurile acestea sunt supuse dezbaterii. A porni de la premisa că toți trebuie să avem o opinie unică — pentru că așa era pe vremuri, poate nu știți acele vremuri cu opinia unică ce emana de la partid și de la conducătorul iubit — mi se pare că este o perioadă demult depășită. Din punctul meu de vedere, dreptul la opinie este unul firesc, mai ales în Parlament, acolo unde se propun dezbateri. (…) Avalanșa de inepții este inepuizabilă și mi-e foarte greu să tot găsesc argumente și să tot explic de ce oamenii sunt fie foarte proști, fie foarte ticăloși. N-am făcut nicio propunere în calitate de lider al grupului PSD, n-am făcut nicio propunere în calitate de președinte al Comisiei, ci în calitate de senator”, a precizat Șerban Nicolae.
Senatorul social-democrat a menționat că presa nu a obținut nimic în mod deosebit, deoarece propunerile lui au fost trimise de vinerea trecută la Comisia juridică.
„Eu am solicitat ca toate amendamentele să fie transmise tuturor membrilor comisiei și tuturor instituțiilor implicate, deci nu era vorba de o operațiune spectaculoasă de obținere de informații. Încă de vineri, întrucât acele informații au fost trimise pe email către instituțiile interesate, nu era nimic secret în chestiunea asta, nu era nimic ascuns. Am văzut inclusiv speculația că aș fi așteptat să fie plecat Liviu Dragnea din țară. Mi-e foarte greu să răspund la toate aceste inepții, imaginația unora este foarte bogată, probabil că au foarte mult timp la dispoziție, dar nu a fost nimic spectaculos, nimic ascuns, n-am așteptat să plece nimeni din țară”, a spus Șerban Nicolae.
În ceea ce privește chestiunea funcțiilor sale, senatorul social-democrat a subliniat încă o dată că amendamentele au fost făcute în calitatea sa de parlamentar și a amintit că președintele PSD, Liviu Dragnea, nu a spus niciodată că ar fi interesat de o lege a grațierii.
„Din punctul meu de vedere, declarația făcută de domnul Dragnea este una corectă pentru domnia sa, de altfel domnul Liviu Dragnea, ca președinte al partidului, ar fi fost pus în situație dificilă indiferent ce ar fi susținut în legătură cu o asemenea propunere. De altfel, domnia sa nici n-a spus că ar fi vreodată interesat de o lege a grațierii. Nu s-a decis la nivelul conducerii partidului vreo poziție în legătură cu această chestiune. Este un proiect de lege depus de Guvern și deocamdată nu avem o decizie în legătură cu acesta. Dacă vreți vă pot da această informație pe surse, cu titlu confidențial, este un secret absolut faptul că PSD nu a luat o decizie pe această temă. (…) Ce ar însemna să-l consulte (pe Liviu Dragnea — n.r.) toți parlamentarii pe toate proiectele de lege?”, a afirmat senatorul social-democrat.
Dezbaterile în Comisia juridică a Senatului pe proiectul de lege pentru grațierea unor pedepse și a unor măsuri educative privative de libertate vor avea loc peste două săptămâni.