Numai o persoană din cinci ia toate medicamentele prescrise de medic pentru hipertensiunea arterială rezistentă, se precizează într-un comunicat de presă al Asociației Americane a Inimii (AHA).
Această concluzie vine în urma unui studiu al University Medical Center Utrecht în care au fost înrolate 95 de persoane supuse denervării renale și care nu schimbau medicația antihipertensivă și alte 44 de persoane care luau medicamente uzuale. Atât la începutul studiului, cât și șase luni mai târziu pacienții au purtat un monitor al tensiunii arteriale pentru a calcula media tensiunii sistolice în timpul zilei. De asemenea s-au măsurat valorile tensiunii arteriale și s-au analizat probele de sânge pentru a măsura nivelul de medicamente- medicii nu au spus că au evaluat aderența persoanelor la tratamentul antihipertensiv sub recomandarea specialistului.
Cercetătorii au descoperit că 20% dintre pacienți au luat toate medicamentele antihipertensive, în timp ce alte 20% de persoane nu luau niciun medicament pentru hipertensiunea rezistentă. În plus, 31% dintre pacienți au mărit doza sau și-au diminuat-o fără ca medicul să știe, au mai observat cercetătorii.
Totodată, după șase luni, tensiunea arterială sistolică medie diurnă a scăzut cu două puncte (mm Hg) în cazul pacienților din grupul control comparativ cu aceia care au fost supuși intervenției de denervare renală – dar a rămas anormal de mare în ambele grupuri.
Aceste rezultate au fost obținute în contextul unui studiu care urmărea să determine dacă tensiunea arterială poate fi scăzută în cazul persoanelor cu hipertensiune arterială rezistentă prin denervare renală, alături de medicația antihipertensivă.
Denervarea renală constă în introducerea un tub subțire (cateter) într-unul dintre vasele de sânge din zona abdomenului care avansează prin vasele de sânge până când intră în artera care hrănește rinichii. Apoi, prin ultrasunete se distrug secțiuni ale nervilor care trimit mesaje între creier și rinichi, se explică în comunicatul AHA.
Sursa: |