Toshiba ar putea fi delistată de la Bursa din Tokyo

Toshiba va întârzia pentru a doua oară publicarea rezultatelor financiare, ceea ce va afecta semnificativ încrederea investitorilor și ar putea duce la delistarea grupului nipon de la Bursa de la Tokyo, transmit Kyodo și Bloomberg.

Din decembrie, acțiunile Toshiba au scăzut cu aproximativ 50%, după ce compania a avertizat că ar putea fi nevoită să înregistreze deprecieri de active de 712,5 miliarde de yeni (6,27 miliarde de dolari), în urma achiziționării, în 2015, a CB&I Stone & Webster, un constructor de reactoare nucleare din SUA. Avertismentul surpriză vine după ce, recent, Toshiba a recunoscut că, între 2008 și 2014, a falsificat rezultatele pentru a majora profiturile cu 152 de miliarde de yeni (1,3 miliarde de dolari).

Marți dimineață, titlurile Toshiba au scăzut cu 8,8% la Bursa de la Tokyo, cel mai semnificativ declin din ultimele trei săptămâni.

Marți, Toshiba a solicitat extinderea publicării rezultatelor financiare până în 11 aprilie, apreciind că are nevoie de mai mult timp pentru a finaliza rezultatele auditului pentru perioada care s-a încheiat la 31 decembrie. Dacă cererea este respinsă, compania are la dispoziție o perioadă de opt zile până în 27 martie pentru a prezenta rezultatele, altfel ar putea fi delistată de la Bursa de la Tokyo.

Astăzi, acțiunile companiei au scăzut deoarece au crescut temerile privind delistarea. Pentru mulți investitori instituționali, acțiunile Toshiba au devenit inabordabile, a apreciat analistul Kazunori Ito, de la Morningstar Investment Services.

În ianuarie, Toshiba a separat activitățile din domeniul chipurilor de memorie, evaluate de analiști la 9-13 miliarde de dolari, și a anunțat că va vinde o participație în noua companie, în dorința de a strânge rapid fonduri cu care să acopere pierderile așteptate de pe urma operațiunilor sale nucleare din SUA.

Analiștii se așteaptă ca Toshiba să vândă 20% din divizia care se ocupă de chipuri de memorie pentru computere și smartphone-uri.

Toshiba, conglomerat cu operațiuni în diverse domenii, precum semiconductori, ordinatoare, ascensoare sau reactoare nucleare, speră să finalizeze tranzacția până la sfârșitul lunii martie.

Printre potențialii cumpărători se află Canon, Western Digital și Development Bank of Japan.

„Toshiba nu are alte opțiuni. Am impresia că această tranzacție este un ultim efort”, a declarat Yasuo Sakuma, manager de portofoliu la Bayview Asset Management Co.

Potrivit firmei de cercetare IHS, Toshiba controlează 20,4% din piața mondială a memoriilor NAND, utilizate în smartphone-uri, ordinatoare și console de jocuri video, fiind devansat doar de liderul mondial Samsung. Colaborarea dintre Toshiba și Western Digital ar crea un nou lider în industria chipurilor de memorie. Cele două companii exploatează deja în comun o uzină pentru producția de memorii NAND la Yokkaichi, prefectura Mie.

Conducerea Toshiba, care s-a angajat să restructureze compania, a anunțat că ar putea demara o majorare de capital din cauza pierderilor.

Restructurarea operațiunilor Toshiba vine într-un moment în care producătorii japonezi de echipamente electronice au dificultăți în a concura cu rivali chinezi și sud-coreeni.