O PIEDICĂ PUSĂ PE LA SPATE

Când cultura ajunge la discreția unui împătimit, a unui om care este blocat în propriul său orgoliu rănit, atunci acea țară poate fi amenințată de o grabnică descompunere, pulverizare a demnității sale, atâta timp cât, prin cultură o națiune își găsește identitatea națională, mai ales astăzi când pot fi identificate fel de fel de replici, care mai de care mai fundamentaliste și mai corozive.

Donald Trump a lăsat cultura americană fără finanțare, așa cum a lăsat și televiziunile și radiourile publice. Buget zero înseamnă pentru americani o aruncare în urmă, chiar și cu 200 de ani, dacă ar fi să citim printre rânduri această ”ambiție de om prost”, de om limitat, de individ pentru care construcția culturală a națiunii nu contează mai mult decât coșul de gunoi ce trebuie constant golit din Theatre District, spațiul în care există epicentrul Broadway, cu cele 39 de teatre newyorkeze, acolo unde s-a dat și se dă și astăzi ora exactă a culturii americane.

Vorbim, astfel, de cel mai grav atentat terorist pe care președintele american și-l asumă cu acea naturalețe dezarmantă a omului răzbunător, care vrea să pedepsească pe toți cei care au fost împotriva sa în timpul campaniei electorale prezidențiale din 2016.

Donald Trump nu iartă, indiferent de costurile care îl va pune în cele mai delicate situații, de acele costuri care pot amenința chiar securitatea și stabilitatea țării.

Dacă ”în anul 2016, radio-urile şi televiziunile publice din Statele Unite au beneficiat, din fonduri federale, de 445 de milioane de dolari, ceea ce înseamnă 0,01% din cheltuielile anuale ale ţării, iar instituţiile culturale şi artistice au primit, în acelaşi an, 146 de milioane de dolari, adică 0,004% din cheltuielile bugetar, în cazul în care Trump va tăia complet aceste subvenţii, va face o economie de doar ceva mai mult de o jumătate de miliard de dolari, adică o nimica toată raportat la bugetul SUA.

Gestul lui Trump nu are justificare bugetară, în schimb are una resentimentară: preşedintele se răzbună astfel pe atitudinea pe care majoritatea artiştilor şi mediilor artistice au avut-o faţă de el în campania electorală.

Proiectul bugetar cu zero dolari alocaţi culturii trebuie validat de Congres, dar actuala compoziţie a legislativului american îi este favorabilă lui Trump.

Conform unor studii comandate de reţelele publice de televiziune din SUA, în cazul în care nu vor mai primi finanţare se vor închide 54 de canale de televiziune şi 76 posturi de radio publice.

Grav afectate vor fi şi muzeele şi teatrele din zonele defavorizate sau din localităţi mai mici care, pentru a supravieţui, au neapărată nevoie de finanţare de la bugetul de stat”.

Ceea ce se întâmplă în țara lui Trump poate avea efectul bulgărelui de zăpadă, rostogolirea sa amenințând la nivelul atitudinii și restul țărilor lumii, în care există atitudini similare față de viitorii lideri politici intrați în foarfeca mass media. Dacă în SUA, țara în care democrația funcționează fără cusur, este posibil ca președintele țării să taie în carne vie în cultură și în mass media, de ce să nu se întâmple același lucru la București, Moscova, Paris sau Berlin?

Astfel de ”întâmplări” pot fi luate drept căi de urmat și pentru țările mult mai neexperimentate în a înțelege și aplica valorile democrației, oferindu-le căi direct spre a stăpâni situația, prin astfel de abateri de la traseele normale ale gesturilor democrației, mizând pe astfel de scurtături ambigue și greu de explicat în termenii respectului față de instituțiile statului de drept, chiar dacă există decizia liderului trecută prin dezbaterea Congresului (parlamentului). Cu siguranță că, cultura SUA va fi salvată de instituțiile private, cele care nu stau cu mâna întinsă la președinte, chiar și numai pentru că, atât serviciile mass media cât și cele culturale de mult nu mai sunt apanajul guvernamental, ele existând într-o reală independență față de banul public, reușindu-se finanțări semnificative, într-o relație directă dintre american și managerul cultural.

Americanii, cum de altfel toți oamenii acestei planete, care acceptă și impun, la urma urmei, valorile democrației autentice, sunt în stare să susțină aceste instituții care, înainte de a-și număra banii, reușesc să ofere profunda misiune de a conserva și dezvolta demnitatea poporului, fibra identității și a conștiinței naționale, singura în măsură să dea țării valoarea și veșnicie.

Donald Trump își dă măsura nimicniciei sale ce nu-l va ține la Casa Albă mai mult decât poate să-l țină voința poporului american. Deocamdată, democrației americane și nu numai i s-a pus o piedică pe la spate.

ADI CRISTI