Cel mai dorit trofeu la Gala Premiilor Gopo desfășurată marți seară la Teatrul Național „I.L.Caragiale” din București, Premiul Gopo pentru Cel mai bun film de lungmetraj, a fost câștigat de pelicula „Sierranevada”, în regia lui Cristi Puiu.
Filmul a primit statueta Gopo la șase dintre cele mai importante categorii. Pe lângă cea pentru Cel mai bun film de lungmetraj, „Sierranevada” a mai câștigat premii pentru Cel mai bun regizor — Cristi Puiu, Cea mai bună actriță într-un rol principal — Dana Dogaru, Cea mai bună actriță într-un rol secundar — Ana Ciontea, Cel mai bun scenariu — Cristi Puiu și Cel mai bun montaj — Letiția Ștefănescu, Ciprian Cimpoi.
Tot șase premii la Gala Gopo a primit și filmul „Câini”, în regia lui Bogdan Mirică, pentru Cel mai bun actor într-un rol principal — Gheorghe Visu, Cel mai bun actor într-un rol secundar — Vlad Ivanov, Cea mai bună imagine — ex aequo Andrei Butică și Marius Panduru pentru filmul „Inimi cicatrizate”, Cel mai bun sunet — Sam Cohen, Sebastian Zsemlye, Herve Buirette, Cea mai bună muzică originală — Codrin Lazăr, Sorin Romanescu și Cel mai bun film de debut — Bogdan Mirică.
„Când au fost anunțate nominalizările, producătoarea filmului, Marcela Ursu, mi-a trimis un mesaj în stilu-i caracteristic: ‘Nu o să iei absolut nimic, o să ia tot Cristi (n.r. Cristi Puiu) și Cristian (n.r. Cristian Mungiu)’. Le mulțumesc că nu au participat la categoria asta”, a spus, cu umor, Bogdan Mirică când a primit premiul pentru Cel mai bun film de debut.
Pe locul următor s-a situat pelicula „Inimi cicatrizate” în regia lui Radu Jude, cu patru premii pentru Cea mai bună imagine — ex aequo Marius Panduru și Andrei Butică pentru filmul „Câini”, Cele mai bune decoruri — Cristian Niculescu, Cele mai bune costume — Dana Păpăruz, precum și Cel mai bun machiaj și cea mai bună coafură — Bianca Boeroiu, Domnica Bodogan.
Directorul de imagine Marius Panduru a primit și Premiul Asociației Romanian Society of Cinematographers — RSC tot pentru filmul „Inimi cicatrizate”.
Premiul Gopo la categoria Cel mai bun scurtmetraj a fost câștigat de filmul „4:15 PM Sfârșitul lumii” în regia lui Cătălin Rotaru și Gabi Virginia Șarga, produs de Adina Sădean și Alex Crăciun (Axix Media Production, Flama Booking).
Statueta Gopo pentru Cel mai bun film documentar a revenit peliculei „Doar o răsuflare” în regia Monicăi Lăzurean-Gorgan, produs de Monica Lăzurean-Gorgan, Hanka Kastelicova, Alina David și Andra Radu (Manifest Film, HBO Europe).
La categoria Tânără Speranță, premiul a fost câștigat de Anamaria Antoci pentru producția filmului „Ilegitim”.
Cel mai bun film european, dintre cele difuzate în România în anul 2016, a fost desemnat „Fiul lui Saul” („Saul Fia”) regia Laszlo Nemes, peliculă distribuită de Transilvania Film.
Premiul publicului, pentru filmul românesc cu cel mai mare succes de box office în 2016, a fost acordat, la ediția din acest an a Premiilor Gopo, pentru două filme — „Selfie 69” în regia Cristinei Iacob, care a avut 133.207 spectatori și încasări de 2.296.771 lei, și „Două lozuri” în regia lui Paul Negoescu, ce a avut 127.513 spectatori și încasări de 2.403.355 lei.
Premiul pentru întreaga carieră i-a fost oferit, la ediția din acest an, actorului Ion Dichiseanu.
„Îți creează un oarecare disconfort să începi să îți lauzi un coleg. Am intrat pe net și am găsit: număr filme, multe, număr de piese de teatru, foarte multe, număr de femei pe care le-a iubit … câte locuri sunt în sala asta? Număr de femei care l-au iubit … Doamnelor și domnilor, bunul meu prieten, Ion Dichiseanu”, a spus actorul Constantin Cotimanis în prezentarea făcută lui Ion Dichiseanu.
„Știți că mă simt bine? Vă iubesc, am venit cu dragă inimă și, mai ales, eu l-am cunoscut pe Gopo. (…) Le mulțumesc organizatorilor că s-au gândit să îmi ofere acest premiu. E o vorbă franțuzească: mai bine mai târziu decât niciodată”, a spus Dichiseanu la primirea statuetei Gopo. El a povestit totodată că în curând va începe lucrul la un film cu regizorul Toma Enache și s-a declarat încântat că va juca alături de actori din tânăra generație.
Premiul pentru întreaga activitate i-a revenit actorului Valentin Uritescu. Distincția i-a fost înmânată de Claudiu Bleonț.
„Eram în anul întâi de facultate, când am debutat în cinematografie, în filmul lui Gopo ‘S-a furat o bombă’. Aveam o singura replică — ‘Să mergem’. Au trecut peste 50 de ani și acum, uite, Gopo. Bine ai venit în sufletul meu și mulțumesc”, a spus Valentin Uritescu.
Premiul special al ediției de anul acesta a fost acordat unui profesionist al efectelor speciale și pirotehnice — Constantin Petre. El nu putut fi prezent la gală din motive medicale, a precizat prezentatorul galei, actorul Alexandru Bogdan.
Printre cei care au înmânat premii la Gala Premiilor Gopo s-au numărat Margareta Pâslaru, Matei Dima, Diana Cavallioti, Mircea Postelnicu, Ionuț Grama, Cristina Flutur, Smiley, Raluca Aprodu, Tudor Aaron Istodor, Magda Catone, Ana Ularu, Dana Dogaru, Marian Ralea, Claudiu Bleonț și Victor Rebengiuc.
Gala Gopo a avut și un moment ”In memoriam” pentru oamenii de cultură care au murit în 2016, actorii Radu Beligan, Marin Moraru, Mircea Albulescu, Ion Besoiu, Paula Sorescu, Dinu Ianculescu, Theodor Danetti, George Alexandru, Ioan Gyuri Pascu și regizorii Ion Truică și Radu Gabrea.
Nominalizările la Premiile Gopo din acest an au fost stabilite de un juriu format din 11 profesioniști în domeniu: Gabriel Achim (regizor), Oana Iancu (producător), Doru Ana (actor), Raluca Mănescu (scenarist), Tudor Mircea (operator), Nita Chivulescu (monteur) și criticii de film Dana Duma, Ileana Bîrsan, Andrei Țendrea, Dragoș Marin și Doru Pop.
Gala Premiilor Gopo 2017 a fost organizată de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Teatrului Național, Ministerului Culturii, Babel Communications.