Mai mulți deputați PSD, printre care președintele Comisiei juridice, Eugen Nicolicea, au inițiat un proiect pentru modificarea legii referendumului, potrivit căruia nu se poate organiza un astfel de scrutin dacă textul propus ține de competența exclusivă a Parlamentului.
Proiectul mai spune, de asemenea, că președintele nu poate iniția un referendum legislativ, ci numai unul consultativ.
Proiectul de lege care a fost pus miercuri în dezbatere la Comisia juridică de la Camera Deputaților prevede că nu pot face obiectul referendumului problemele care, potrivit art. 148 din Constituție, nu pot fi supuse revizuirii, cele pentru care e necesară revizuirea Constituției, probleme fiscale, cele cu caracter internațional, amnistia și grațierea, care, potrivit Legii fundamentale, nu pot face obiectul inițiativei legislative a cetățenilor. Articolul 148 din Constituție se referă la aderarea României la tratatele constitutive ale Uniunii Europene.
„Nu se poate organiza un referendum dacă textul propus pentru a fi supus referendumului ține de competența exclusivă a Parlamentului. Referendumul pentru demiterea președintelui României este obligatoriu și se stabilește prin hotărâre a Parlamentului, iar rezultatul acestuia este obligatoriu. Președintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să își exprime voința prin referendum cu privire la probleme de interes național, iar rezultatul acestuia este consultativ. În cadrul referendumului populația poate fi consultată cu privire la una sau mai multe probleme, precum și cu privire la o problemă de interes național și o problemă de interes local, pe buletine de vot separate”, se mai arată în inițiativa legislativă.
Inițiatorii acestui proiect sunt deputații PSD Eugen Nicolicea, Oana Florea, Alexandru Bălănescu și Iulian Iacomi.
Potrivit expunerii de motive, propunerea legislativă de modificare a legii 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului are drept obiectiv „alinierea la normele europene, respectarea recomandărilor Comisiei de la Veneția și punerea în acord a normelor referendare cu deciziile Curții Constituționale”.
Liberalii nu susțin acest proiect de lege.
„PNL nu e de acord cu nicio modificare a legii referendumului, forma actuală e suficientă pentru desfășurarea oricărui referendum, e în acord cu prevederile Constituției și cu recomandările Comisiei de la Veneția”, a spus deputatul PNL Gabriel Andronache, în Comisie.