Oprea despre întâlnirea în noaptea alegerilor din 2009: Am invitat la cină pe Maior, Dâncu, Iordănescu și Onțanu

Fostul vicepremier Gabriel Oprea a declarat miercuri că întâlnirea organizată la el acasă, în noaptea din turul doi al alegerilor prezidențiale din decembrie 2009, a fost o „simplă cină”, o întâlnire informală, unde i-a invitat pe George Maior, Vasile Dâncu, Anghel Iordănescu, Dan Andronic și Neculai Onțanu.

„A fost o simplă cină. Chiar dacă vă dezamăgesc, spun adevărul”, a spus Oprea, într-o intervenție telefonică la Antena 3.

Întrebat de moderatorul emisiunii, Mihai Gâdea, dacă la acea întâlnire au participat și Laura Kovesi, Florian Coldea și George Maior, Oprea a spus: „Am precizat și în intervenția de joi, chiar cu riscul de a dezamăgi. Atunci, duminică, 6 decembrie, a fost o simplă cină (…) Noi am organizat ziua de naștere sau de sfânt a domnului Onțanu. A fost o cină, s-a servit masa, ne-am uitat la televizor. Normal, i-am spus și ‘La mulți ani!’ domnului Onțanu. V-am spus persoanele pe care eu, Gabriel Oprea, le-am invitat: domnul Maior, domnul Dâncu, domnul Iordănescu, domnul Andronic, domnul Onțanu. Cu riscul de a dezamăgi, a fost o întâlnire informală”.

La întrebările repetate ale moderatorului dacă au participat Kovesi și Coldea, sau dacă aceștia au venit neinvitați, Oprea a declarat că, la acea întâlnire, el a invitat persoanele pe care le-a enumerat.

„Eu înțeleg foarte clar poziția dumneavoastră. Eu am fost corect și am făcut clarificările respective. A fost o întâlnire informală, a fost o cină, se va dovedi acest lucru, nu a fost nimic politic. Am servit masa și ne-am uitat la televizor”, a precizat Oprea.

Întrebat cum se va dovedi adevărul în acest caz, Oprea a replicat: „Înțeleg că este și o comisie, sunt prestări sub jurământ, a fost o cină și nimic mai mult. Eu am invitat aceste persoane (…) Eu înțeleg momentul, eu înțeleg și supărările lui Dan Andronic, pot să vă spun că și eu am supărările mele, dar trebuie să spun adevărul. A fost o simplă cină în 6 decembrie și nimic mai mult”.

Jurnalistul Dan Andronic a scris recent că, în decembrie 2009, în turul doi al alegerilor prezidențiale, înalți demnitari ai statului român, printre care George Maior, Florian Coldea și Laura Codruța Kovesi, au mers acasă la Gabriel Oprea și l-au ajutat pe Traian Băsescu să câștige alegerile în fața lui Mircea Geoană.

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat marți că informațiile din spațiul public legate de alegerile prezidențiale din 2009 merită să fie investigate de o comisie parlamentară.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat, în urmă cu o săptămână, că ar putea fi înființată o comisie de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009.

„Eu cred că săptămâna viitoare putem înființa comisia de anchetă”, a spus Dragnea, la Antena 3.

El a adăugat că, pe lângă foștii șefi ai SRI, șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, și fostul președinte Traian Băsescu, vor fi chemați la comisie, fostul ministru de Externe Teodor Baconschi, șeful STS, Marcel Opriș, Vasile Blaga, dar și alte persoane.

„Faptul că acum a ieșit această declarație și că domnul președinte Traian Băsescu a confirmat ne dă toată justificarea pentru a înființa această comisie de anchetă. Da, am vorbit cu colegii mei să verifice și o să-mi spună mâine dacă eu, ca președinte al Camerei, pot să fiu președintele acestei comisii de anchetă. Mie mi se par lucruri foarte grave și vreau să chemăm la audieri absolut toate persoanele despre care avem informații sau despre care pot apare informații în zilele următoare în legătură cu ceea ce s-a întâmplat la acele alegeri”, a adăugat Dragnea.

Liderul PSD a mai spus că speră ca și comisia parlamentară pentru controlul SRI să facă anchete pe acest subiect.

Audierea lui Dan Andronic la Comisia pentru controlul SRI este inutilă în condițiile în care s-a anunțat deja constituirea unei comisii de anchetă pentru alegerile din 2009, a declarat marți președintele comisiei, Adrian Țuțuianu.

El a adăugat că pentru constituirea comisiei de anchetă trebuie să se reunească mai întâi Birourile permanente, unde se va decide convocarea plenului Parlamentului, apoi trebuie adoptată o hotărâre a Camerelor reunite privind constituirea comisiei și aprobarea regulamentului de funcționare.