Prezidențiale în Franța: Ultimele apariții televizate înaintea unui foarte probabil „meci în patru”

 

Cu trei zile înaintea primului tur de scrutin, cei 11 candidați la alegerile prezidențiale din Franța se întâlnesc joi pentru o ultimă rundă televizată, câte un sfert de oră fiecare, în direct, dar separat, informează AFP.

Într-o campanie cu numeroase răsturnări de situație și un nivel de suspans inedit, aceasta va fi ultima fereastră mediatică înainte de primul tur al scrutinului de duminică, în special pentru patru dintre candidați aflați în poziție de a accede în turul al doilea, potrivit intențiilor de vot: Emmanuel Macron (centru), Marine Le Pen (extrema dreaptă) și puțin în urmă, potrivit sondajelor, Francois Fillon (dreapta) și Jean-Luc Melenchon (extrema stângă), aflați la mică distanță de primii.Considerată intrată în turul al doilea al scrutinului de toate sondajele de opinie din ultimele luni, Marine Le Pen, candidata antiimigrație și antieuro, cunoaște în aceste zile o încetinire în sondaje, ca și alt favorit, centristul proeuropean Emmanuel Macron — ambii creditați cu aproximativ 23% din intențiile de vot.

Conservatorul Francois Fillon, mult timp ținut în loc de problemele sale judiciare — el a fost inculpat pentru deturnare de fonduri publice, ceea ce constituie o premieră pentru un candidat major în alegerile prezidențiale — și reprezentantul stângii radicale Jean-Luc Melenchon îi urmează îndeaproape cu circa 20% din opțiuni.

Marine Le Pen este totuși considerată învinsă în turul al doilea în toate sondajele, indiferent cu cine ar concura — Macron, Fillon sau Melenchon.

Sprintul final va fi de altfel mai strâns decât aceste rezultate ale sondajelor vizând primul tur, întrucât absenteismul riscă să fie ridicat și aproape 30% dintre alegători afirmă în continuare că nu știu pentru cine vor vota duminică.

Intelectuali și artiști americani, între care filosoful Noam Chomsky, au lansat miercuri o petiție intitulată „Franța, dacă poți, nu reedita tragedia Clinton vs. Trump!” pentru a-i invita pe alegătorii francezi să se unească în spatele lui Melenchon.

Emisiunea televizată începe joi la ora 20:00 (18:00 GMT) pe canalul public France 2. La sfârșit, candidații la prezidențiale se vor reîntâlni cu toții spre ora 22:45 (20:45 GMT) pentru o concluzie de 2 minute și 30 de secunde fiecare, de asemenea în direct. Dar nici atunci o dezbatere nu va fi posibilă în acest format inedit, obiect al multor negocieri între France 2 și echipele candidaților.

„Dezbaterea este formidabilă, înseamnă ‘glume’, mici fraze, posturi”, dar „cu trei zile înaintea scrutinului, nu de aceasta au nevoie cetățenii”, și-a apărat poziția șeful Departamentului de informație al grupului France Televisions, Michel Field. „Nu se va merge spre un spectacol politic”, ci spre „o formă serioasă, încadrată, statutară”, a adăugat el.

Temele propuse: puterea de cumpărare, șomajul, viața internațională, Europa … și „una sau două întrebări de precizare a programului”. Fiecare candidat va avea de asemenea „o carte albă” asupra tematicii, la alegerea sa.

„Cu cel puțin între 20% și 25% de indeciși printre oamenii hotărâți să meargă să voteze, aceste ultime trei zile constituie momentul de cristalizare a opțiunii pentru aproape 10 milioane de alegători. Chiar dacă nu este vorba de o dezbatere, cea mai mică emisiune contează”, în plină „bătălie a votului util” la stânga între Melenchon și Macron, afirmă Chloe Morin, directoare a observatorului de opinie de la Fundația Jean-Jaures.