Zilele MNIR: Evenimente dedicate la împlinirea a 45 de ani de existență

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) celebrează 45 de ani de existență printr-o amplă serie de evenimente, care vor avea loc în perioada 8-12 mai, la sediul muzeului din Calea Victoriei 12, București.

Manifestările dedicate aniversării debutează luni, cu deschiderea oficială la care vor participa înalți demnitari, reprezentanți ai instituțiilor de cultură din România, parteneri, susținători și colaboratori apropiați ai instituției care au fost și sunt în continuare alături de muzeu, informează MNIR.

Cu această ocazie va fi inaugurată expoziția „MNIR 45”, care prezintă istoricul Palatului Poștelor — clădirea-simbol a Bucureștilor—, constituirea, evoluția și colecțiile muzeului, publicațiile proprii, proiectele virtuale și planurile de viitor.

La finalul zilei va avea loc un recital de muzică clasică susținut de elevi ai Colegiului Național de Arte „Dinu Lipatti”.

Ziua de 9 mai este dedicată specialiștilor muzeului, în prima parte a zilei, seniorii MNIR urmând a face o scurtă trecere în revistă a carierei lor științifice, precum și a experiențelor memorabile avute în cadrul instituției. În partea a doua, vor avea loc prezentări ale secțiilor de specialitate.

La ora 18,00 va avea loc vernisajul expoziției „Sarmizegetusa — începuturile Daciei romane”, care prezintă date științifice și bunuri culturale de primă importanță rezultate prin săpăturile arheologice de dată recentă realizate în cuprinsul acestui oraș antic.

Miercuri, 10 mai, începând cu ora 11,00, vor avea loc proiecții de filme, reportaje și documentare având ca subiect Muzeul Național de Istorie al Republicii Socialiste România, realizate în epocă de Televiziunea Română.

În data de 11 mai, de la ora 11,00, se va desfășura ceremonia de acordare a premiilor MNIR pentru mass-media, în cadrul căreia vor fi oferite diplome aniversare, în semn de apreciere, jurnaliștilor care au dovedit profesionalism în promovarea activităților organizate de muzeu.

În aceeași zi, de la ora 16,30, va avea loc, în prezența procurorului general al României, Augustin Lazăr, o nouă proiecție a filmului „The Hunt for Transylvanian Gold”.

Aniversarea continuă vineri, 12 mai, cu ateliere educative și de creație, care valorifică bogatul patrimoniu al muzeului.

Accesul publicului la activitățile aniversare din zilele de miercuri, joi și vineri (10-12 mai) este gratuit. De asemenea, în perioada 4-14 mai, MNIR poate fi vizitat gratuit.

Înființat în 1970 și inaugurat în anul 1972, MNIR este una dintre instituțiile reprezentative ale culturii românești. Muzeul este adăpostit într-o clădire monument istoric, denumită în trecut Palatul Poștelor, construită între anii 1894-1899, pe baza planurilor arhitectului Alexandru Săvulescu.