Breaking News

Anchetele școlare privind elevii care vor studia româna în nord-estul Serbiei, finalizate la 30 mai

Trimisul special al AGERPRES, Florian Copcea, transmite: Consiliul Național al Minorității Naționale Române (CNMNR) din Serbia a cerut administrațiilor școlare din regiunile Timoc, Morava și sudul Dunării să finalizeze până la 30 mai anchetele de stabilire a elevilor care vor studia limba română în anul școlar 2017-2018.

Responsabilul Departamentului Învățământ al CNMNR, prof. Anișoara Țăran, a declarat, sâmbătă, pentru AGERPRES, că în anul școlar respectiv ,,familiile elevilor deciși să studieze limba română cu elemente de cultură generală nu vor mai putea opta, ca până acum, între studierea acesteia și informatică.

„Față de anii anteriori, chestionarul anchetei pentru anul școlar 2017-2018 început la 1 mai este uniform pentru toate minoritățile naționale din Serbia. Etnicii sunt puși în situația de a preciza, olograf, limba maternă care urmează să o învețe copiii, fără să mai aibă posibilitatea să aleagă între aceasta și o disciplină”, a precizat Țăran.

Potrivit acesteia, o altă noutate decisă de autoritățile de învățământ din Serbia se referă la faptul că „un copil odată înscris la cursurile în limba română va trebui să continue studierea limbii minorității până la sfârșitul ciclurilor primar, gimnazial sau liceal”.

,,Adică, nu va începe la 1 septembrie școala declarându-și apartenența la minoritatea românească, iar în următorul an se retrage de la cursuri. Cred că am reușit, astfel, să asigurăm o stabilitate a studiului în limba română în Serbia de nord-est’, a explicat Țăran.

Ea a mai subliniat că „datorită demersurilor CNMNR orele de inițiere în limba română a copiilor etnicilor români vor fi extinse în anul școlar 2017-2018 și în regiunea Pojarovăț”, în condițiile în care aceștia nu au mai beneficiat până acum de clase în care să se învețe limba română.

Țăran a menționat că elevii interesați de limba română „vor forma clase în unitățile de învățământ din localitățile Bolevăț, Kladova, Kucevo, Lubnița, Maidanpek, Pojarovăț și Zajcear’, dar, dacă vor exista cereri suficiente „nu este exclus să se organizeze cursuri și în alte localități cu populație majoritar românească”.

„În ceea ce privește manualele școlare necesare studiului limbii române, nu vor exista probleme. Ele vor fi elaborate și tipărite la timp, astfel încât la terminarea anchetelor să se cunoască exact tirajul acestora”, a detaliat responsabila Departamentului Învățământ al CNMNR din Serbia, prof. Anișoara Țăran.

Conform sursei citate, în Serbia de nord-est „primele cursuri de limba română au fost organizate în anul 2013 prin implementarea unui proiect-pilot promovat de CNMNR, la care și-au manifestat dorința de a învăța facultativ limba română 895 de elevi de la școli generale și alți 628 de elevi din învățământul liceal. Dintre aceștia, doar 420 le-au frecventat în 13 unități de învățământ din Bor, Zajcear și Negotin. În anul școlar 2016-2017 în Serbia de nord-est au fost înscriși la cursurile de limba română din unitățile de învățământ de stat în jur de 250 de elevi, dar aproximativ 65% dintre aceștia au renunțat să le mai urmeze din cauza presiunilor la care au fost supuși părinții acestora, a dezinteresului ONG-urilor și administrațiilor școlare din zonă”.