NATO și Rusia se acuză reciproc; Moscova anunță exerciții militare de proporții pentru 2015

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a acuzat luni Rusia că încalcă armistițiul în estul Ucrainei, deoarece trimite separatiștilor proruși cantități importante de armament performant, informează Reuters, în timp ce Rusia, prin vocea ministrului adjunct de externe, Aleksei Meșkov, a acuzat NATO că destabilizează nordul Europei, anunță Interfax.

„Suntem martorii unei consolidări militare semnificative în interiorul și în jurul Ucrainei”, a declarat Stoltenberg într-o conferință de presă. „Transporturi importante de armament, echipament performant și personal militar rus către separatiștii violenți”, a adăugat el.

Autoritățile ucrainene au anunțat duminică faptul că un convoi format din 106 vehicule a intrat în estul țării dinspre Rusia, fără a avea permisiunea Kievului, și a acuzat Moscova că se folosește de transporturile de ajutor așa-zis umanitar pentru a trimite arme și muniții insurgenților separatiști. Oficialitățile de la Moscova neagă însă acest lucru și acuză Occidentul și Kievul că poartă o campanie de violență în estul Ucrainei, la Lugansk și Donețk.

Vorbind despre convoiul rus, Stoltenberg a spus că cea mai bună modalitate de îmbunătățire a situației umanitare în estul Ucrainei ar fi să se pună capăt încălcărilor acordului de la Minsk, care a avut ca obiectiv încetarea conflictului în estul Ucrainei, și să se respecte armistițiul. „Constatăm că separatiștii și Rusia nu fac acest lucru. Rusia alimentează conflictul oferind echipament și alte tipuri de sprijin pentru separatiști și prin urmare subminează și încalcă acordul de încetare a focului și totodată eforturile de a ajunge la o soluție pașnică, negociată”, a spus el.

La rândul său, Aleksei Meșkov, adjunctul ministrului de externe rus, a declarat că Rusia crede că NATO destabilizează nordul Europei, organizând exerciții militare în această regiune și „transferând aparate de zbor capabile să transporte arme nucleare” în statele baltice. „Această realitate este extrem de negativă”, a declarat Meșkov într-un interviu publicat luni de Interfax. „Autoritățile ruse iau și vor lua toate măsurile pentru a apăra cu fermitate securitatea Rusiei și a cetățenilor săi… indiferent care parte a țării noastre este vizată”, a mai spus el, potrivit Reuters.

Totodată, autoritățile ruse au anunțat luni că vor desfășura peste 4.000 de exerciții militare în 2015, în cel mai important exercițiu urmând a lua parte vara viitoare „zeci de mii” de militari. „Exercițiile vor avea loc simultan, pe parcursul verii, în mai multe poligoane din Rusia și din exterior”, a anunțat Iaroslav Roșupkin, purtător de cuvânt al Districtului Militar Central al Rusiei.

Exercițiul militar, care se va numi „Centru 2015”, se va desfășura pe o perioadă lungă de timp și la el vor lua parte sub comandă unificată zeci de mii de militari ai Districtului Militar Centru, diverse categorii de forțe armate, precum și alte ministere și agenții din domeniul securității. Cu acest prilej vor fi testate noi arme, a mai spus Roșupkin. Până acum, pe parcursul anului 2014, Ministerul Apărării din Rusia a efectuat 3.000 de exerciții militare.