În România se înregistrează în fiecare an câteva cazuri de antrax, însă forma cutanată nu pune viața în pericol precum antraxul pulmonar, a declarat marți pentru AGERPRES consilierul onorific al ministrului Sănătății, Alexandru Rafila.
„Antraxul nu este total neobișnuit în România. În general apar în fiecare an câteva cazuri transmise de la animal, însă forma cutanată a bolii nu este forma foarte gravă care să pună viața în pericol, așa cum este antraxul pulmonar care este cauzat de inhalarea de spori ai bacilului. Este vorba despre un contact cu animalul sau produse de la animalul bolnav care pot să ducă la apariția unor leziuni cutanate și care sunt tratabile și nu pun așa probleme de sănătate publică cum ar putea să pună de exemplul antraxul pulmonar sau digestiv”, a explicat Rafila.
Un fermier din Botoșani este suspect de antrax (n.r. forma cutanată), însă pentru confirmare au fost trimise probe biologice la Institutul Cantacuzino.
„Este vorba despre un fermier din Botoșani care are mai multe vite care au fost vaccinate împotriva antraxului, asta declară el. Autoritatea veterinară locală face verificări. Vor să vadă dacă este vreun animal bolnav. Persoana prezintă trei leziuni tegumentare care sugerează că ar putea să fie vorba despre antrax dar nu au fost confirmate până în momentul de față. Sunt trimise probe biologice la Institutul Cantacuzino pentru confirmare”, a spus consilierul ministrului.
Rafila a precizat că în prezent fermierul se află sub tratament.